Högerpopulister som förlorat initiativet

- 12/09/2012, 16:47
Alex Bengtsson.

Alex Bengtsson.

EXPO

Alex Bengtsson skriver om ett Europa där högerpopulisterna backar i land efter land.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag går holländarna till val. Opinionsmätningarna pekar på att valresultatet kommer att bli ett bittert nederlag för muslimhataren och högerpopulisten Geert Wilders parti. Den väntade tillbakagången är en indikation om att muslimhat inte är en framgångsfaktor för högerpopulistiska partier under den rådande eurokrisen.

För ett år sedan var det val i Danmark. För första gången någonsin backade högerpopulistiska Danskt Folkeparti. Partiet förlorade i samma val den vågmästarroll partiet haft i det danska folketinget. Ett dråpslag för partiledaren Pia Kjaersgaard som vant sig vid att diktera den danska politiska debatten. Så i somras valde partiledaren att pensionera sig.

Det danska valresultatet var ett trendbrott. Visst hade så väl högerpopulistiska som högerextrema partier i Europa backat i valtidigare men inte på det var länge sedan ett parti av Danskt Folkepartis kaliber föll tillbaka samtidigt som partier med en tydlig antirasistisk profil i stället gick fram. För det var precis det som hände i Danmark.

Om Danskt Folkeparti var valets stora förlorare var Enhetslistan och Radikale Venstre vinnarna. De båda partierna skiljer sig ifrån varandra på flera punkter. Medan Radikale Venstre är ett socialliberalt pragmatiskt mittenparti så är Enhetslistan radikalt vänsteralternativ bestående av diverse småpartier längst ut på vänsterkanten. Men gemensamt för partierna var deras hållning när det kom till frågor rörande integration och migration. Både partiernasledare var oerhört tydliga i den danska valrörelsen om att anpassningen och tillmötesgåendet av Danskt Folkeparti måste få ett slut. En retorik som uppenbarligen gick hem hos de danska väljarna.

Inför det holländska valet är situationen liknande. Valets stora vinnare ser ut att bli landets vänsterparti som har lyckats få den holländska valdebatten att handla om EU och eurosamarbetet. Geert Wilders har desperat försökt att hänga på med den formen av lättvindigt EU-motstånd som högerpopulister gjort sig kända för att använda. Men den strategin verkar se ut att bli mer eller mindre olönsam.

Anledningen är enkel. Väljarna röstar på original och inte på kopior. När högerpopulister och andra intoleranta krafter får se sin politik anammas av andra växer dem. Och när högerpopulister försöka kopiera andra växer dem de försöka kopiera. Finns dessutom starka folkrörelser i bakgrunden som på gräsrotsnivå bekämpar intoleransen blir framtiden dyster för Europas högerpopulister.