Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur rökt är egentligen "spårrånaren"?

- 15/09/2012, 13:39 -

Sveriges mest hatade man, den så kallade "spårrånaren", greps under fredagskvällen. Men vilket straff kan han vänta sig? Nyheter24:s Erik Carlsson har svaret.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

– Till dig som lämnade Johnny, jag vet inte vad du heter eller var du bor – ännu. Men innan kvällen är slut gör jag det. Du, är så rökt, så sade Hasse Aro till den misstänkte så kallade "spårrånaren" i Efterlyst i onsdags.

Det tog lite längre tid. Men under fredagskvällen blev det som Aro förutspått. Sveriges sannolikt mest hatade man kändes igen på Lidl i i Akalla och greps senare i en lägenhet.

Men hur "rökt" är han egentligen, den här "spårrånaren"?

Om man ska tro folket är han mer rökt än en hal ål på julbordet. Sällan har hatet mot en enskild brottsling varit så stort. Facebook har fullkomligt exploderat av ilska och jag har sett människor som till och med vill införa dödsstraff i Sverige.

Till att börja med är gärningsmannen ingen rånare. Han knuffade inte ner Johnny på spåret och det är med all sannolikhet inte hans fel att Johnny blev utslagen. Alltså rör det sig om misstänkt grov stöld – ett brott som kan ge minst sex månader och högst sex år i fängelse.

Möjligen rör det sig även om brott mot lagen om skydd mot olyckor. En sällan uppmärksammad lag som endast kan ge bötesstraff.

Om vi lägger häleri och andra brott, som kan komma att räknas in i åtalet senare, åt sidan är det alltså endast grov stöld som kan ge "spårrånaren" ett kännbart straff. Enligt professorn i civilrätt Mårten Schultz, som jag rådfrågat i ärendet, händer det sällan att maxstraff döms ut i fall som rör grov stöld.

Om mannen döms för brottet är min gissning att han kan vänta sig ett fängelsestraff på mellan ett och fyra år.

Johnny, 38, är fortfarande kvar på sjukhuset där han vårdas för svåra skador. Han har tvingats amputera halva vänsterfoten och hans knä är för evigt söndertrasat. Nästa vecka väntar nya operationer.