Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Böneutrop känns rikt och fantastiskt"

Krönika. Hanna Fridén | 04/10/2012 15:41

Nyheter24:s krönikör Hanna Fridén om diskussionerna hon haft med sverigedemokrater om att moskéer ska få ha böneutrop.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste dagarna har jag haft en del diskussioner med upprörda SD:are angående böneutrop i moskéer. Ska de tillåtas i Sverige eller inte? De jag talat med har hört till partiet, ungdomsförbund och en del har bara röstat på SD. Gemensamt är även deras starka avsky inför förslaget att böneutrop ska tillåtas. Inte på grund av att de har något emot islam, tydligen, utan för att de vill hävda att det skulle vara för störande och högljutt och ingen vill ha det nära sig.

Hela den här diskussion är lite märklig. Jag är uppvuxen vid Mosebacke i Stockholm. Nära där har vi både en moské samt Katarina Kyrka. Jag kommer ihåg när moskén byggdes och den här diskussionen kom upp för första gången för oss boende i området. Skulle det störa oss? Vi hade många diskussioner om detta, grannar och människor i samma församling. Visst fanns det några som var strikt emot att något sådant skulle få förekomma, men i regel, enligt mitt personliga minne, så löd åsikten: "Ja, kyrkans klockor slår ju, så varför ska inte böneutrop vara okej? Inte på natten eller för tidigt på morgonen, men det skulle vi ju inte vara okej med att kyrkan gjorde heller."

Kort och gott: Inte så störigt. Jag skulle inte störas det minsta, tvärtom skulle det glädja mig. För mig handlar det om religionsfrihet och respekt att böneutrop ska tillåtas om vi ska tillåta kyrkklockor. Det känns också positivt för att jag tycker om när kulturer blandas på det viset. Det känns rikt och fantastiskt.

Men detta har inte någon av dessa personer kunnat acceptera. Det lustiga med det är att ingen av de som är emot böneutrop i den här diskussionen ens har en moské i orten där de bor. Trots att de inte har det så tycker de ändå att dessa böneutrop skulle störa så otroligt mycket. Jag vet inte riktigt hur, skulle de sätta upp en radiostation rakt utanför och direktsända live till deras ort varje dag? Skulle de betala en resa till Stockholm och börja hänga vid Mosebacke? För i så fall så får ju den plågan sägas vara tämligen självförvållad.

En inte så ovanlig fras från sverigedemokraters håll är att detta är Sverige, det är vår kultur, vårt land, vi bestämmer. Men jag skulle faktiskt vilja informera dessa sverigedemokrater att om de inte bor någonstans där en moské ens finns, varför ska de då ha någon som helst rätt att försöka diktera krav på om de får ha böneutrop eller inte? Det borde vara lika ointressant för dem som det skulle vara för mig att åka ut på landet och försöka förbjuda kyrkklockor. 

Med tanke på att de flesta i Sverigedemokraterna bor i mindre orter utan moskéer, när man ser till vilka platser de har större stöd. Om ni nu tycker att man inte ska få tycka till om "erat" land och förändra saker eller ställa krav – då kan väl ni sluta ställa krav och försöka tycka till om vad vi som bor i orter där böneutrop är en aktuell möjlighet ska tycka i frågan. För det har väl ni i så fall ingenting att göra med heller?