Under måndagskvällen möttes Ola Lindholm och Thomas Mattsson i "Riktig Talkshow".
Under måndagskvällen möttes Ola Lindholm och Thomas Mattsson i "Riktig Talkshow". - Foto: Nyheter24

I Ola Lindholms värld är allt någon annans fel

Ola Lindholm, dömd för ringa narkotikabrott, hymlar för egen del men ställer mer än gärna Expressen till svars i sin talkshow. Nyheter24:s Ellen Grefberg var på plats när Lindholm ställdes mot sin antagonist Thomas Mattsson.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Detta har hänt

Söndagen den 10 april besökte Ola Lindholm en fotbollsmatch mellan AIK och Mjällby på Råsunda. Han lämnade matchen tidigt och konfronterades på väg hem av två poliser. De misstänkte att barnprogramledaren var narkotikapåverkad och bad honom därför avge urinprov.

Ola Lindholm lämnar inga kommentarer, förutom i ett mejl till Expressen där han hävdar sin oskuld.

På onsdagen den 4 maj kom provsvaren som bevisade att Ola Lindholm hade tagit kokain. Han påstår att han är oskyldig.

På måndagen den 12 september fälldes han för knarkbrott i Solna tingsrätt.

STOCKHOLM. För ett år sedan var han knark-Ola med hela svenska folket. I går kväll ledde han ”Riktig talkshow” på Teater Brunnsgatan. Formatet går ut på att Ola Lindholm ställer personliga frågor till en gäst som han tycker om, i går råkade det dock vara Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen. Lindholm berättade hur han verkligen försökt hitta något att gilla hos Mattsson. De flesta skrattade. I lokalen sitter delar av Stockholms medieelit. Lindholm intervjuar Mattsson om pressetik och en hel del tveksamma publiceringar av Expressen förs fram. Ofta i tryckt form. Mattsson svarar. Ola svarar nästan alltid att han håller med vad Mattsson säger, men med vissa reservationer. Vilka dessa reservationer är framgår inte. Plötsligt kommer frågan som gör att jag börjar skruva på mig.

”Men du har ju blivit dömd för brott” säger Lindholm och tittar bekymrat på Mattsson.
”Ja, vapenbrott” svarar Mattsson. Så diskuteras det vad som var rätt eller fel när Expressens reporter och nyhetschef köpte ett vapen i Malmö för två år sedan, för att undersöka hur lätt tillgängligheten var på Malmös gator. Reportern, nyhetschefen och Mattsson dömdes för vapenbrott. Sen visar Lindholm upp olika kommentarer som skrivits på Mattssons blogg. Det är sådana som ofta syns på journalistföraktande och främlingsfientliga sajter som Avpixlat och var en av anledningarna till varför Mattsson till slut stängde ner kommentarsfunktionen på sin blogg. Men det verkar Lindholm inte bry sig om. Det stärker hans tes om att fler där ute ifrågasätter Thomas Mattsson och Expressen. 

Här sitter de alltså, en dömd man och frågar ut en annan, inga konstigheter egentligen. Om det bara var så att båda tog ansvar. Lindholm erkänner inte en enda gång under sin talkshow att han själv gjort bort sig, han verkar tycka att han fallit offer för hela sin knarkskandal. Lindholm berättar däremot hur det kändes när Expressen stod utanför hans hus innan att han blivit dömd, hur han kände att drevet gick mot honom och hur han aldrig trodde han skulle kunna förlåta Mattsson för det han gjorde. 

"1,5 miljon svenskar läste mitt blogginlägg", säger Lindholm till publiken och syftar på det blogginlägg där han hängde ut Expressens journalister med namn. Något han bad om ursäkt för under kvällen. Men nu har han förlåtit Mattsson, för han är storsint Ola Lindholm, han som åkte fast med kokain i kroppen, vägrade berätta hur det skett, blev dömd och valde att inte överklaga. 

Efteråt vill vi fråga Lindholm om han anser att han tagit ansvar för sin dom. Ola vrider på sig, skyggar undan. Det är ingen intervju men han vill ändå inte prata om det. Vi ska just gå när en man i Lindholms ålder stegar fram, han kan vara en vän till Lindholm, han kan också vara helt obekant, klart är att hans ser ut som stereotypen av någon som jobbar inom media. 

Mannen går fram till Ola Lindholm och dunkar honom hårt i ryggen ”bra jobbat” säger han.

Vad den där ryggdunken egentligen betyder: ”det är inte ditt fel Ola, låt ingen sätta sig på dig.”

Man kan alltid ställa kvällstidningarna till svars men som en före detta medieprofil för barnprogram och Kamrat-Posten väljer Ola Lindholm att ducka för ansvar. Lindholm skämtade inledningsvis om att "Riktig Talkshow" egentligen hette ”par i terapi” Frågan är om inte Ola Lindholm är i störst behov av en konsultation.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!