- Foto: EXPO

Befria oss

Alex Bengtsson kommenterar sportjournalisten Bo Hanssons användande av rasistiska tillmälen under söndagens direktsändning.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Alex Bengtsson

Tillförordnad VD på Stiftelsen Expo. Författare till böckerna Sverigedemokraterna har fel och Positiv antirasism. 

Följ honom på twitter här.

”Men för sista gången alla dinosaurier sluta tro att du kan säga svarting eller neger eller era ord och tro att vi inte tar åt oss. För ni vet fan inte vad vi känner”, skrev AIK-spelaren Martin Mutumba på Twitter efter den pensionerade sportjournalisten Bo Hanssons användande av rasistiska tillmälen under söndagens direktsändning.

Hanssons fortsatta haveri i diverse intervjuer där han klumpar ihop ”svarta spelare” som en enhetlig grupp är bekräftar också att det ”spontana” uttalandet i Radiosporten snarare var ett resultat av ett rasistiskt tankemönster än en engångsföreteelse.

Mutumbas uttalande är lika kraftfullt som det är slående. Och på många sätt är det också exakt det antirasism handlar om. Antirasism handlar nämligen om att befria oss från både rasistiska tillmälen som hopklumpande av människor utifrån hudfärg och ursprungsland.

Kwame Amponsah Karikari som var den spelare som Hansson uppenbarligen ogillade är nämligen inte bara ”svart” och ghanes. Han är AIK:are. Han är man. Han är 90-talist. Han är anfallare. Han är Euroleaugekval-hjälte. Antirasism handlar om att se varje människa bär på flera identiteter och unika egenskaper. Om samhället präglades av en sådan insikt hade Bo Hanssons utspel knappast försvarats. Inte ens av hans jämngamla vänner i sportjournalistkåren som de senaste dagarna gjort sitt bästa för att släta över innebörden i Hanssons uttalanden.

Om antirasism handlar att inse om bär på många identiteter så handlar det också om att alltid ta den som för stunden drabbas av rasism i försvar. Och detta måste göras konsekvent. Oavsett om det handlar om en fotbollspelare, en skolelev, busschaufförer som kallas för rasistiska tillmälen så är stödet till den som utsätts det viktigaste.

De rasistiska tillmälena och hopklumpandet finns för att det finns rasistiska tankemönster. Det återspeglas gång efter annan i både vardag och i media. Och de försvaras hårdfört av rasistiska och intoleranta rörelsers vars hela existensberättigande skulle försvinna om de inte längre gjort sig gällande i samhällsdebatten.

Antirasism är således en frihetsrörelse. Befria oss från de rasistiska tillmälena och hopklumpandet. Döm oss aldrig på förhand.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyft för e-handeln efter svag period

Kraftigt vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 1 796 miljoner euro för årets första kvartal. Det kan jämföras med 1 499 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.