"Sverige behöver en släng Honey Boo Boo"

Hanna Fridén kommenterar den knubbiga, högljudda, sjuåriga rednecken Honey Boo Boo som just nu blir alltmer populär på grund av de teveserier där hon bland annat uppträder i skönhetstävlingar för barn.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Hanna Fridén

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter.

Har ni hört talats om Honey Boo Boo?Det är den sexåriga flickan Alanas scennamn när hon uppträder iskönhetstävlingar för barn. Hon blev först känd från realityteveserien "Toddlers and Tiaras", en teveserie som följdebarn och deras mammor inför och under skönhetstävlingarna. Den härteveserien är rätt obehaglig. Skönhet är det viktigaste av allt,och de här ungarna får så konstig uppfattning om deras livsmålatt det inte är klokt.

Men det fanns ett väldigt specielltbarn med i den här teveserien. Det är Alana, Honey Boo Boo, frånlandsbygden i Georgia, USA. 

Hon är knubbig, hela familjen äröverviktig, hon fjärtar glatt, svär, är högljudd, tar plats ochkallar sig stolt för en redneck. Vid skönhetstävlingarna beskrivshon med orden att gyttjebad är hennes favorithobby. Inte den lyxiga spa-varianten, utan varianten som rednecks i USA roar sig med underfester, det vill säga att magplaska ner i en pöl av lera så attdet stänker så mycket som möjligt.

Det är lustigt när man läser svenskamedier som beskriver Honey Boo Boo. I stort förargar sig folk övertvå saker. Hennes energidrycksberoende, som jag håller med om ärväldigt olyckligt och tyvärr också väldigt vanligt bland barn ivissa delar av USA. Men det andra förstår jag faktiskt inte. Folkskriver skrämselartiklar eller sura blogginlägg om skönhetshets,att tvinga in henne i sjuka skönhetsideal och så vidare. Det ärrätt tydligt att skribenterna i fråga aldrig faktiskt tittat påteveserien "Here Comes Honey Boo Boo", som hennes egna spinoff heter,för i ärlighetens namn så är det förmodligen den minstkönsstereotypa och utseendefixerade serie med ett flickebarn jagnågonsin har sett.

Det är lustigt, för kritiken i USAmot serien i fråga och Honey Boo Boo:s familj ser helt annorlundaut. I USA kritiseras den för att folk anser att den förfetmapropaganda och uppmuntrar "osunda ideal" där det ärokej att vara ful och inte skämmas över det. South Park gjorde ettavsnitt om den, där man porträtterar mamman och flickan som tvåpersoner som går runt och tycker att fetma är awesome, något sominte heller är en rättvis beskrivning då detta aldrig skett. Detenda sättet man kan få det till fetmaproganda, är om man tyckeratt folk som är kraftigt överviktiga för fetmapropaganda enkom pågrund av deras blotta existens.

Det här är en viss kulturskillnadfrån Sverige. I Sverige tycker vi sällan att folk förfetmapropaganda för att de syns i teve och råkar väga lite förmycket enligt BMI-skalan, men det gör man däremot i USA. Vi riktardäremot den typen av kritik mot folk som syns i teve som väger förlite. Det är rätt talande för våra olika kulturer, och vilkatyper av problem det är som dominerar i våra olika länder vadgäller vikt och mat.

Men helt ärligt, Sverige skulle kunnabehöva en släng av Honey Boo Boo i teve. Visst finns det saker sominte är bra, men vad finns det på den här planeten som ärperfekt? Jag skulle tycka att det var rätt grymt om våra kids fickse en populär liten tjej på sex bast som blivit så poppis ochälskad som hon är för att hon är sig själv. För att hon ärkaxig, tar plats, fjärtar, har sin mage och älskar att magplaskaner i gyttja. Hon är stolt över att hon är redneck, och intesjutton lyssnar hon på ett enda råd som Miss Georgia eller någonannan skönhetsdrottning ger henne. Det är uppfriskande att se.Honey Boo Boo doesn't care, Honey Boo Boo doesn't give a shit .

Detälskar jag henne för.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.