"På internet kallar jag mig något med Frank"

Hanna Fridén om spelvärlden och hur det vore om folk testade att rollspela det motsatta köner någon gång.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Hanna Fridén

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter.

De senaste dagarna har jag diskuteratfördomar kring kön och hur olika människor bemöter sina kvinnligakollegor jämfört med deras manliga. Det är en reativt vanligdiskussion jag har med folk. Ibland uppskattas det, ibland blir folkförbannade. Inga konstigheter direkt. Ingen gillar väl att kallasför fördomsfull?

När jag kommer på mig själv att hafallit in en fördomsfull fälla så skäms jag något enormt. Jagtycker mig medveten och klok nog att inte agera på fördomar, men seicke, det sker ändå, förmodligen betydligt mer ofta än vad jagmärker själv.

I förrgår råkade jag, fördomsfullt,ta för givet att ett antal gamers var killar, trots att jag vet attdet är fel, att de flesta kvinnliga gamers knappast har spelnick somgör det tydligt att de är tjejer precis som jag inte har det heller. Demest feminima nicknames jag träffat på är faktiskt oftast killar,som framförallt tycker det är kul att trolla lite med andra manligagamers eller bara tycker det är intressant att se hur annorlunda deblir behandlade när folk tror att de är tjejer – Något som jagönskar att fler skulle testa på i livet, både tjejer och killar,då skillnaden är så pass stor att jag tror att det skulle vara enordentlig ögonöppnare för många.

På internet kallar jag mig oftastnågot med Frank. Jag har inte så många känslomässigautbroderingar i mitt språk heller. Jag är rätt neutral, klar ochtydlig. På de flesta spelservrar leder jag ett relativt stor gängmed människor då jag är bra på att organisera folk. På grund avmitt nick, och att mitt språk är befriat från smileys, puss ochkram och liknande så tar folk för givet att jag är kille. Jagkallas oftast för sir, och folk är väldigt, väldigt respektfulla.

Ibland, dock, så berättar folk påservrar att jag är tjej – Vilket genast resulterar i en storförändring i hur jag blir bemött. Då det oftast är fler killarän tjejer så ska jag medge att jag får mer uppmärksamhet, någotsom jag vet att en del ser som väldigt positivt. Men jag tycker inteom hur den uppmärksamheten ser ut. I stället för att folkintresserar sig för vad jag gör, så blir uppmärksamhetenkoncenterad kring att jag är just tjej. Folk börjar flörta, folkbörjar gulla, folk tar sig friheter som att säga "my girl"till mig (något som jag säger ifrån på skarpen mot, då jagverkligen inte är deras "girl") och börjar genast ageramycket mer... privat. Folk blir lite mer trevliga också, de blirlite mer försiktiga vad gäller svordomar, de använder heltplötsligt en massa vidriga smileys i varenda mening de skriver. 

Deställer personliga frågor, berättar personliga saker om sigsjälva, och börjar helt förutsätta att jag behöver hjälp medsaker trots att jag är en mer erfaren och betydligt mer duktigspelare än de. Endast på grund av könet så förmodas jag vara merintresserad av känslomässigt snack och det förmodas att jag ärhjälplös spelmässigt, speciellt vad gäller tekniska saker. En avde mest enerverande skillnaderna enligt mig är att mitt neutralaspråk, som inte ansågs problematiskt när de trodde att jag var envuxen kille, helt plötsligt ses som strikt, bitchigt och elakt föratt jag är tjej, för att jag som tjej tydligen bör vara betydligtmer gullig och känslosam och vilja hänga och chatta med precisalla. För att inte nämna de som känner sig betydligt mer dissadeom en tjej är ointresserad av privat kontakt än om en kille ärdet.

Så, spelvärlden, vad har detegentligen för relevans? Det är ju bara på låtsas! Visst är detså, men verkligheten ser tyvärr likadan ut. Folk har inte ettavseevärt avvikande beteende vad gäller sånt bara för att detsker i ett spel. I verkligheten kan jag givetvis inte dölja mittkön, och därför så kan jag inte utgå från hur jag skulle blibehandlad om folk förmodade att jag var kille, men jag kan däremotse en avsevärd skillnad på hur kvinnliga kollegor bemöts jämförtmed manliga kollegor.

Nu, det finns både positiva ochnegativa faktorer, om vi ska vara ärliga. Jag tycker dock att denegativa väger tyngre än de positiva. Jag märker att kritik frånkvinnliga kollegor tas mindre seriöst än kritik från killarna. Denantas vara emotionellt förankrad, eller sakna tyngd på annat vis.Så många gånger har jag sett kvinnliga kollegor totalt nonchalerasför sina förslag tills dess att en man går in och säger att denidén är bra. Jag har varit på en stor andel möten där en tjejhar föreslagit något och folk inte ens tittar på henne. En kvartsenare har en kille dragit ur sig samma förslag, och oavsett omförslaget gillas eller inte, så har det i alla fall fåttuppmärksamhet, och alla ignorerar att hon var först med. Jag brukarsäga ifrån på såna möten, något som alltid möts med ett rättpinsamt mummel och bittra blickar.

En del tror inte på att de agerarsåhär fördomsfullt själva eller att det här överhuvudtagetsker. Jag tänker inte påstå att alla som inte tror på detta ärsexister, utan jag tror ärligt att man bara inte sett det. Hur storskillnaden är varierar också givetvis på olika arbetsplatser. Vadbra det vore, egentligen, om folk kunde gå in i ett spel någongång, testa att ha ett nick som ger folk intrycket av att man hörtill ett annat kön. Tjejer skulle lära sig att man fick en heltannan typ av respekt, vilket i sig kan vara extremt uppmuntrande vadgäller att lära sig att ta mer plats i det verkliga livet, och intebara att lära sig vara tyst för att folk ändå bara skiter i vadman säger. För killar så tror jag att det skulle vara bra att sehur otroligt stor förändringen är i dialogens innehåll, både urett positivt och negativt avseende.

Om du någon gång funderat på om dubehandlar kvinnor och män olika, och inte vill att det ska vara så.Testa att göra det här. Det är förbaskat intressant, och om jagjobbade med könsfrågor på arbetsplatser så skulle jag genastregga ett antal WOW-konton eller liknande för syftet. Det låterkanske tramsigt, för att det är spel, men som sagt så agerar folkefter samma normer i spel som de gör i sin vardag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!