"Vill du ha en plats i helvetet?"

Sverige påstås vara världens mest jämställda land, men rapport efter rapport visar att vi har en lång väg att gå. Lösningen ligger både i politikens händer, men också hos dig och mig. Är du inte villig att hjälpa till, förtjänar du en plats i helvetet och det antar jag att du inte vill?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Seher tar nu steget över från att blogga på Nyheter24 till att skriva krönikor. Hon har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

I gårsläppte SCB rapporten ”På tal om kvinnor och män” sombeskriver de olika könens vardag. Resultaten gör mig orolig införmin framtid.

ISverige får män i högre utsträckning lön för sitt arbete.Kvinnor lägger nämligen 3,5 timmar på obetalt arbete varje dag,medan männen lägger 2,5 timmar. I styrelserummen är endast fyraprocent av ordförandena för börsnoterade bolag kvinnor. Av allakvinnor i aktiebolagsstyrelser är 61 procent av dem suppleanter.Männens del ligger på 21 procent. Det betyder att även omkvinnorna släpps in i styrelserummen, har de sällan rösträtt.Kvinnorna tar dessutom ut hela 76 procent av föräldrapenningdagarna.

Visstkrävs det politiska lösningar för att pappor ska ta ut flerföräldradagar och kvinnor ska komma in i styrelser, men vi självabehöver också vara en del av lösningen. Madeleine Albright, USA:sförsta kvinnliga utrikesminister, sade: ”Det finns en särskildplats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” och detligger något i det.

Kvinnoroch män agerar olika när det kommer till att tacka ja tillkarriärmöjligheter. Kvinnor ställer upp om de blir tillfrågade,män gör det på eget bevåg. Om vi ska nå ett jämställt samhällekrävs det att alla, både kvinnor och män, synliggör de kvinnorsom finns tillgängliga för uppdrag och anställningar. Då kan flerkänna sig efterfrågade och våga tacka ja till positioner som deförtjänar. Jag tror också att män som lyfter kvinnor kommer insevikten av att dela med sig av sin makt och att kvinnan är kapabeltill mer än att hämta barn och städa.

Närjag ska skaffa barn eller ta nästa steg i karriären hoppas jag attSverige ser annorlunda ut, därför behöver vi lyfta kvinnan. Dettagäller både män och kvinnor. För så som jag ser det, finns deten särskild plats i helvetet för människor som inte hjälperkvinnor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!