Erik Carlsson, nyhetsreporter.
1 av 2
Erik Carlsson, nyhetsreporter.
Olle Ljungström, pånyttfödd stjärna.
2 av 2
Olle Ljungström, pånyttfödd stjärna. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Olle Ljungström – från mörkret till rikskändis

Nyheter24:s Erik Carlsson om att Olle Ljungström föds på nytt i TV4:s "Så mycket bättre".


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff. På lördagar skriver han kolumn.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

– Jag spelar musik och med största sannolikhet är det jättemånga som tittar på teve just nu som inte har en aning om vem jag är. Jag skulle vilja bli "Tjenare, Olle!" med svenska folket, att jag traskade runt i medelstora städer och folk sa: "Tjenare, Olle!" Ja, hej på dig själv, du, skulle jag helt… okonstlat svara.

Så sa Olle Ljungström i TV4:s "Så mycket bättre" här om helgen. Jag var 16 år när jag upptäckte Ljungström. Jag hade lånat John Steinbecks "Det stora kalaset" av min farfar och fick senare veta att Olle döpt ett album efter boken. 

Bara den plattan med låtar som "Jag och min far", "Nåt för dem som väntar" och "Sånt som bara händer mig" borde vara rena garantier för att Ljungström i dag skulle vara "Tjenare, Olle!" med svenska folket. Men så är det inte.

Droger, alkohol och, ja, till och med krig har hållit Ljungström borta från musiken i flera år och varit nära att kosta honom livet. Men nu är han tillbaka. Tack vare "Så mycket bättre". 

Med sitt säregna uttryck, sin kvicka humor och citat som att han hellre lever i 30 än i 180 år och har tråkigt tillsammans med pensionärer från Södertälje har han blivit en av de populäraste artisterna i programmet.

Jag hoppas så innerligt att programmet nu gör honom både rik och "Tjenare, Olle!" med svenska folket för en lång tid framöver. Om Olle verkligen bryr sig om hur det blir? 

– Skulle jag leva utifrån devisen att det vore kul att andra fick en bättre uppfattning om mig kan man kasta sig i Ganges långt innan man var född och hoppas att farsan runkade den dagen.

***

Jag vet att det var TV4:s och inte Pia Sundhages fel att hon än en gång greppade gitarren och sjöng i officiella sammanhang. Sundhage blev tvingad efter en omdömeslös TV4-"kupp". Men nu måste vi få ett slut på sången, Pia. Koncentrera dig på fotbollen så att jag slipper skämmas hemma i tevesoffan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!