Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Varför belönas min partner när jag klämmer ut barnet?"

Seher Yilmaz.
1 av 1

Seher Yilmaz.

Nyheter | 28/11/2012 11:11

Så har vi haft ännu en skitvecka när det kommer till jämställdhet. Inget att förvånas över kan man ju tycka. Men så länge jag har hoppet kvar om ett jämställt samhälle, kommer jag att bli frustrerad varje gång ojämställdheten konstateras.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I förra veckan utsågs ännu en man till Europeiska Centralbankens direktion. Det hade inte varit problematiskt om det inte vore för att alla andra ledamöter redan är män. När Europas ekonomi diskuteras finns alltså inte en enda kvinna med. Detta trots att hälften av EU:s befolkning är kvinnor. Det är inget annat än oansvarigt och pinsamt att halva befolkningen ignoreras gång på gång. 

Tidningen Fokus presenterade i fredags sin årliga lista över Sveriges 100 mäktigaste människor. Som vanligt är det inte en balans mellan män och kvinnor som gäller. 31 namn av 100 är kvinnor, resten är män. I topp tio återfinns endast en kvinna. Det handlar inte om att kvinnor inte är mäktiga, det handlar om att man inte anstränger sig tillräckligt för att hitta och synliggöra dem. De få gånger kvinnor synliggörs, är det genom listor som enbart listar kvinnor. Annars är vi alltid underrepresenterade.

Slutligen skrev Svenska Dagbladet igår att männen drar ifrån kvinnorna i lön under småbarnsåren. Högutbildade 45-åriga män tjänar 40 procent mer än kvinnor med samma utbildning. Efter småbarnsåren ligger lönegapet på 168 000 kronor mellan könen. Män med höglöneutbildning gynnas dessutom av att skaffa barn, de tjänar mer ju fler barn de har. Så är verkligen inte fallet för kvinnor. 

Jämställd lön tror jag är en effektiv väg till att fler män tar föräldraledigt, att kvinnor inte väljer att gå ner i arbetstid och att kvinnorna inte behöver känna att det lönar sig att vara den part som väljer bort sin karriär till förmån för mannen i en relation.

Idag är min lön högre än min pojkväns. Surt att jag inte ens kan förvänta mig en jämlik lön med honom om vi en dag skulle bestämma oss för att skaffa barn. Hans lön kommer att påverkas positivt av att jag klämmer ut ett barn. Hur det kan vara så i vad som sägs vara världens mest jämställda, förstår inte jag.