Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Ett piller om dagen kan väl inte vara så farligt?

Jag fick min mens redan när jag var tio år. Det var förjävligt. Jag blödde massor och mensvärken dödade mig. Min mamma tog mig till läkaren och jag fick piller som minskade blödningen. Läkaren tyckte att jag något år senare skulle börja med p-piller. När jag var 18 år och blev av med oskulden började jag med det. Sedan dess äter jag dem varje dag helt oreflekterat.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Har bland annat varit arbetande ordförande för Sveriges elevråds centralorganisation - SECO och förbundsstyrelseledamot i Grön Ungdom. 

Från januari 2010 till slutet av 2011 var Seher ordförande för LSU - Sveriges ungdomsorganisationer, samarbetsorganisationen för ett 80-tal nationella ungdomsorganisationer i Sverige. 

I dag är hon är ansvarig för Public Affairs på fackförbundet Unionen. 

Följ Seher Yilmaz på twitter här.

Mitt första besök på ungdomsmottagningen gjorde jag själv. Jag kunde då inte berätta för mina föräldrar att jag börjat ha sex så svaret på frågorna om eventuella sjukdomar i familjen baserades på mina egna gissningar.

I måndagens inslag av Aktuellt lyftes det att Frankrike ska sluta subventionerna vissa typer av p-piller efter att kvinnor fått blodpropp av dem. Bara i Sverige har 29 kvinnor dött det senaste decenniet av biverkningarna från p-piller. En siffra som känns sjukare ju mer man tänker på den.

Det är egentligen helt galet att jag varje morgon oreflekterat tar en tablett som kan skada mig. Det är lika galet att nästan ingen av mina tidigare partners har reflekterat över det. Jag har vid några tillfällen tidigare både tappat lusten, gråtit orimligt mycket och mått dåligt. Ofta har det tagit mig lång tid innan jag ens tänkt att det ju kan bero på det lilla pillret. 

Istället har jag tänkt att det måste vara något fel på mig. Att jag antagligen är tråkig som inte vill ha sex eller att jag får skylla mig själv om jag är olycklig. Till slut har det ändå alltid visat sig handla om mina piller.

Majoriteten av män vill kunna skydda sig mot graviditet med hormonella preventivmedel. Ändå får vi inte till något på marknaden. Jag har svårt att räkna upp andra områden där majoriteten av männen vill något som inte blir av. När tester har gjorts och män tappar sexlusten eller blir nedstämda, anses medlet inte vara tillräckligt fulländat. När jag och andra kvinnor känner det samma, görs inget. Istället gör man det svårt att få information om alternativa preventivmedel och delar ut p-piller till tjejer som likt mig knappt känner till sin familjs sjukdomshistoria.

Jag äter p-piller dagligen och känner idag inte av några biverkningar men någonstans är det sjukt att jag anser p-piller vara det bästa jag kan göra för mitt sexliv. Informationen om alternativen måste bli bättre, kvinnor måste tydligare upplysas om biverkningarna och hormonella preventivmedel för män behöver utvecklas. Så kanske vi kommer ett steg närmare jämställdhet även inom detta område.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

1 timme sedan
Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.