Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rasisternas tabbe avslöjar en svårslagen fantasivärld

Nyheter24

Krönika. Jack Werner | 23/01/2013 17:01

En satirnyhet fick rasistbloggen att gå i spinn, och i kommentarsfältet föll läsarna på knä av beundran. Jack Werner oroar sig för en dövblind utveckling.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Expressen har inga läsare längre. Det kunde facktidskriftenJournalisten i går berätta, med hänvisning till en opinionsundersökning av fackföreningstidningen Transportarbetaren. Deras resultat varatt ingen läste tidningen, vilket ledde till den enkla slutsatsen att ennedläggning sannolikt var i annalkande.

Det var som fan, tänkte den rasistiska bloggen Exponerat ochslog till med glädjeingressen ”Nej, det är inget skämt” för att sedan beskrivaPK-blaskan Expressens välförtjänta undergång som kommen. I kommentarsfältetjublades det:

”Helt underbart nyhet!!” skrev kirre och ”Hurra, först nu harlivet fått en mening” fyllde svartamalin i. 

Jag är ärligt full av medkänslaöver den emotionella berg-och-dalbana som svartamalin just nu måste genomgå, dåde nya uppgifterna om Expressens läsarantal faktiskt visst var just ett skämt.

Om Säpo hade gjort hotbilder baserade på hur sannolika satirangrepphade varit skulle nämligen Expressen just nu haft fullt polisbeskydd. Dettasedan de härom veckan baserade en braskande löpsedel om Annie Lööfs popularitet på ”ej statistiskt säkerställda” opinionssiffror. Att Transportarbetarenssnygga pik riktade in sig på just detta framstår tydligt eftersom de angav attderas opinionsundersökning hade gjorts bland den egna redaktionens fyraanställda, och därför inte var ”statistiskt säkerställd”. Så långt i textenverkade inte Exponerat hunnit komma innan de kastade sig på den egnapublicera-knappen.

I en vänlig gest riktat mot läsarna på Exponerat harJournalisten nu kompletterat sin rubrik med parantesen ”(ironi)”. I ettuppföljande inlägg säger sig emellertid Exponerat inte alls ha gått i någonfälla – utan i stället själva gillrat en framgångsrik dito. Eftersom de påförhand insåg att Thomas Mattson, Expressens chefredaktör, skulle lyfta ämnet i sin blogg såg de till att nästla sig in i debatten och därmed säkra litegratisreklam. Exponerats läsare stod hänförda inför denna taktiska briljans – ”Oslagbartaktik”, utropades det exempelvis av j_london.

Själv håller jag inne på jubelropen – även en rasistbloggbör sannolikt oroa sig för sin trovärdighet, och den om något lär ha fått strykhur mycket gratis-PR detta grepp än bidrog till. Kanke var det alltså av rendumhet och ignorans som Exponerat lät sig luras. Men troligare – och dessutommindre dråpligt och mer skrämmande – är att de faller in i det beteende som ärså vanligt för dogmatiska propagandister på nätet och helt enkelt ser vad devill se.

Journalisten Niklas Orrenius har satt en ära i att på Twitter offentligt bemöta de många invandringskritiker som ger sig på honom. Mångagånger lyser samma tankebas igenom hos hans motståndare: ”Det är vår överlevnadsom står på spel”. 

Uppfattningen är inte lika vag och flytande som ibland denverkar när den hörs från miljörörelsen – vems överlevnad är det som står påspel? Kommande generation, eller ännu längre fram? – utan direkt och konkret.Det är de själva eller deras barn som riskerar bokstavlig utrotning om dennuvarande utvecklingen får fortsätta, enligt många nätaktivainvandringsdebattörer.

Därför fastnar skrattet över Exponerats löjliga miss ochderas blinda kommentatorer i halsen. De frälsta läsarna rapar hjärntvättat uppidentiska truismer om den folkförrädiska politiken och de köpta ellersinnessjuka journalisterna, och varken logik eller avslöjande misstag verkarbekomma dem något vidare. Inget räcker som motbevis, och räcker det så är detpåhittat eller vinklat. I lögnen står de starka. Där anförs de av tappra rebellerna, som med sina smarta tricks ideligen drar ner jättarnas brallor. Och vem kan rå på en sådan värld?