Leonel Marjavaara.
Leonel Marjavaara.

"Därför älskar jag den irländska alkoholismen"

Nyheter24:s reporter Leonel Marjavaara har blivit nykterist – men gillar att bönder nu får köra rattfulla på Irland.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Leonel Marjavaara...
... är reporter och faktiskt ganska trevlig utan alkohol också. Du hittar honom på ställen som Twitter, Instagram och till och med Facebook .

 

 Jaha, det där var ju en rörig inledning. Tyvärr kommer det inte bli så mycket vettigare nedan, men häng med ändå.

Natten mot den 27 december drack jag min sista öl på läääänge. Platsen var ett ganska trött syrianhak i centrala Örebro och sällskapet var några goda vänner. Bartendern var ganska söt. Men det har inget med något att göra.

Dagen efter beslutade jag att efter sju års alkoholdrickande (ålder 16-23) ta sju vita månader. Varför? Hade jag gjort bort mig på krogen? Sa jag något dumt om familj eller religion till den där syrianbartendern?

Nej, jag skrev ju att hon inte hade med något att göra. Pay attention. Kvällen var helt standard och inga skandaler, varken stora eller små, inträffade.

Men jag önskar nästan att något katastrofalt inträffat. För jag vet helt ärligt inte riktigt varför jag beslutat om uppehåll till augusti. Jag har fått frågan nästan dagligen under de 696 nyktra timmarna hittills och svarar varje gång något oskönt som "hälsoskäl" eller "ekonomi".

Eller den sämsta: "Kul grej/roligt experiment".

Men så läste jag i dag om en ny lag som är på gång i Kerry, Irland. Bönder ska få köra bil hem från krogen även efter tre bärs (0,7 promille) eftersom de annars "bara sitter hemma och blir deprimerade".

Irländarna, som redan hade generösa 0,5 promille, har alltså tagit det till nästa nivå. Den gröna ön kör en switcharoo och sätter prio ett: glada bönder och prio två: vägsäkerhet.

Där har jag ju min nykterhetsmotivering, tänkte jag. "Läste om hur det är på väg utför på Irland och jag vill inte bli en osoft bonde som måste köra ihjäl folk för att få min fix".

Fast. När jag står där på krogen med min Sprite och får frågan för fjärde gången kommer det nog kännas som en ganska rörig sak att svara.

Fuck it. Vi säger att jag rånade det där syrianhaket i stället.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.