Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Därför älskar jag den irländska alkoholismen"

- 25/01/2013, 16:53 -
Leonel Marjavaara.

Leonel Marjavaara.

Nyheter24:s reporter Leonel Marjavaara har blivit nykterist – men gillar att bönder nu får köra rattfulla på Irland.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

 Jaha, det där var ju en rörig inledning. Tyvärr kommer det inte bli så mycket vettigare nedan, men häng med ändå.

Natten mot den 27 december drack jag min sista öl på läääänge. Platsen var ett ganska trött syrianhak i centrala Örebro och sällskapet var några goda vänner. Bartendern var ganska söt. Men det har inget med något att göra.

Dagen efter beslutade jag att efter sju års alkoholdrickande (ålder 16-23) ta sju vita månader. Varför? Hade jag gjort bort mig på krogen? Sa jag något dumt om familj eller religion till den där syrianbartendern?

Nej, jag skrev ju att hon inte hade med något att göra. Pay attention. Kvällen var helt standard och inga skandaler, varken stora eller små, inträffade.

Men jag önskar nästan att något katastrofalt inträffat. För jag vet helt ärligt inte riktigt varför jag beslutat om uppehåll till augusti. Jag har fått frågan nästan dagligen under de 696 nyktra timmarna hittills och svarar varje gång något oskönt som "hälsoskäl" eller "ekonomi".

Eller den sämsta: "Kul grej/roligt experiment".

Men så läste jag i dag om en ny lag som är på gång i Kerry, Irland. Bönder ska få köra bil hem från krogen även efter tre bärs (0,7 promille) eftersom de annars "bara sitter hemma och blir deprimerade".

Irländarna, som redan hade generösa 0,5 promille, har alltså tagit det till nästa nivå. Den gröna ön kör en switcharoo och sätter prio ett: glada bönder och prio två: vägsäkerhet.

Där har jag ju min nykterhetsmotivering, tänkte jag. "Läste om hur det är på väg utför på Irland och jag vill inte bli en osoft bonde som måste köra ihjäl folk för att få min fix".

Fast. När jag står där på krogen med min Sprite och får frågan för fjärde gången kommer det nog kännas som en ganska rörig sak att svara.

Fuck it. Vi säger att jag rånade det där syrianhaket i stället.