Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Norrlänningar är de riktiga svenskarna"

När jag såg vilsen ut kom det fram någon till mig och frågade var jag ska. Inte fan hade detta hänt i Stockholm. Jag önskar att denna människorelation var normen för alla svenskar.

Det här med svenskhet och stelhet. I går föreläste jag i både Piteå på Nolia rekrytering och utbildningsmässan och Luleås konferens Kraftsamling 2013 inför totalt 1 000 personer på samma scen som bland annat Erik Ullenhag, Petter och Anton Hysén – och jag märkte en sak. Norrlänningar är oerhört mycket trevligare än stockholmare, och varmare som människor. På konferenserna där jag var en av huvudpersonerna märkte jag att nyckelorden mångfald, inkludering och jämställdhet genomsyrade i princip alla deras arrangemang som handlade om att utveckla Norrland, likaså hos varje individ som pratade om samhällsförbättring.

Uppfattningen jag fått av mitt tredje besök i Norrboten så tar man hand om varandra, tittar på varandra som möjligheter och litar på varandra. Samtidigt välkomnar man gäster som kungligheter och avslutar varenda konversation med frasen ”välkommen till Norrland”. Kanske är det på grund av avsaknaden av mångfald, möjligheter och människor som gör att dessa människor blir välkomnande. Men oavsett grunden till deras bemötande och människosyn i sina handlingar är det något som känns väldigt bra när man hamnar på dessa platser som utomstående. Jag som kämpar väldigt hårt med sociala frågor har väldigt sällan hittat praktexempel i Sverige på hur man kan kommunicera med och bemöter varandra. 

Vanligtvis refererar man till kulturer och länder utanför Sverige där klimatet är varmare och människorna därmed. Aldrig hade jag personligen trott att mina nordliga besök skulle innebära ett varmare mänskligt klimat än någon annan plats i Sverige, trots den kalla kylan i vädret. Jag trodde att jag själv skulle föreläsa för, utbilda och läxa upp norrlänningarna. Det blev lite tvärtom.

När jag ser vilsen ut kommer någon fram till mig på eget initiativ och frågar var jag ska. Inte fan hade jag fått detta i Stockholm. Jag tror att många skulle vilja önska att denna människorelation var normen för alla svenskar – att vi tog hand om varandra och gjorde så att vi alla kände oss som en del av något större. Tyvärr har resterande av vårt Sverige mycket att lära sig gällande mänskliga relationer, och även våra fördomar gentemot norrlänningars huvudidentitet om hembränt, incest, snöbollskrig, renar och rasism. Det finns helt enkelt bara en sak att säga.

Norrlänningar är de riktiga svenskarna.

Mer:

"Svenska politiker behöver en regelbunden örfil in till verkligheten"