Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.
1 av 6
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.
Blade runner på väg till domstol.
2 av 6
Blade runner på väg till domstol. - Foto: Waldo Swiegers/SCANPIX
Reeva Steenkamp dog av fyra skott.
3 av 6
Reeva Steenkamp dog av fyra skott. - Foto: Ap/SCANPIX
Reeva Steenkamp begravs under tisdagen i Port Elizabeth.
4 av 6
Reeva Steenkamp begravs under tisdagen i Port Elizabeth. - Foto: Ap/SCANPIX
Oscar Pistorius i rätten.
5 av 6
Oscar Pistorius i rätten. - Foto: Ap/SCANPIX
Pistorius som vi var vana vid att se honom.
6 av 6
Pistorius som vi var vana vid att se honom. - Foto: Ap/SCANPIX

Pistorius har ett långt och tufft lopp framför sig

Nyheter24:s Erik Carlsson om Oscar "Blade Runner" Pistorius och dödsskjutningen. En tragisk olycka eller ett överlagt mord?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff. På tisdagar skriver han kolumn.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

På tisdagen gav så äntligen friidrottsstjärnan Oscar "Blade Runner" Pistorius en egen, lång version om vad som hände natten då hans flickvän, supermodellen Reeva Steenkamp, sköts ihjäl. Och fallet, som varit omgivet av otaliga rykten och konstiga vittnesmål, blev åtminstone lite tydligare.

Låt oss bortse från obekräftade rykten och gå igenom vad som är säkert. Steenkamp sköts till döds med fyra skott genom badrumsdörren natten till Alla hjärtans dag. Åklagaren menar att det rör sig om ett överlagt mord och kommer sannolikt att yrka på livstids fängelse.

Pistorius själv menar att det var en tragisk olycka. Han har enligt egen utsago tidigare varit utsatt för hot och sover därför alltid med en pistol under sängen.

Under natten vaknar han och går upp för att stänga balkongdörren. När han rest sig upp hör han ljud från badrummet. Idrottstjärnan blir direkt övertygad om att det är en inbrottstjuv och bestämmer sig för att avlossa flera skott genom badrumsdörren. 

Det beslutet tar inte många människor. Märkliga ljud från ett badrum får anses vara en ganska låg tröskel för att man ska öppna eld med ett livsfarligt vapen.

"Jag var rädd och tände inte lampan. Jag tog min pistol och rörde mig mot badrummet. Jag trodde att Reeva låg i sängen. Jag ropade att inkräktaren skulle lämna huset och att Reeva skulle ringa polisen”, läste hans advokat upp i rätten.

Konstiga beslut är ofta väldigt lätta att förklara bort i rättssalar. För Pistorius är det förmodligen lättare än för de flesta andra. Han är en internationellt känd superstjärna, han är mångmiljonär och han saknar ben. Han har med andra ord väldigt många anledningar att vara rädd för inkräktare som bryter sig in i hans hus mitt i natten. Pistorius hävdade också i rätten att han kände sig sårbar utan sina proteser.

"Jag gick tillbaka till sängen och insåg att Reeva inte låg där. Det var då det gick upp för mig att det kunde ha varit hon som var där inne".

Det här är konstig omständighet nummer två i Pistorius berättelse. Han skjuter genom badrumsdörren eftersom han är helt säker på att flickvännen ligger och sover i sängen som han just lämnat. Det kan alltså inte vara hon som är i badrummet – han vet ju att hon ligger och sover i sängen.

Men hur kunde han undgå att se henne när han gick tillbaka till sängen för att hämta sin pistol? Hur kunde han missa att sängplatsen en meter ifrån honom var tom?

"I efterhand inser jag att Reeva gick till badrummet när jag gick för att stänga balkongdörren".

I den ena ringhörnan står åklagaren och en nyfiken idrottsvärld. I den andra står Pistorius och ett helt lag av advokater. 

Vi har ännu inte fått ta del av den tekniska bevisningen. Men det här kommer att bli ett långt och tufft lopp för Pistorius. En av ett vittne kallad "intensiv" pojkvän som kallblodigt mördade sin flickvän på Alla härtans dag – eller en idrottsstjärna som av extrem otur råkade döda sin flickvän och riskerar att dömas till livstids fängelse.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!