Leonel Marjavaara.
Leonel Marjavaara.

"Tolv yrkeshemligheter alla måste känna till"

Nyheter24:s reporter Leonel Marjavaara: Du kan vara lugn om motorerna på ditt flygplan går sönder – men drick aldrig ur glas på hotellrum.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Leonel Marjavaara

... har inga hemligheter. Han är till exempel helt osminkad på sin byline-bild. 

För elva timmar sedan frågade någon på forumet Reddit följande:
"What is ONE thing from YOUR profession that everyone should know?"

I skrivande stund har tråden fått 18 000 svar från alla möjliga olika yrkesgrupper, och de är alldeles för nyttiga för att inte spridas vidare. 

Så i stället för att skriva något klyschigt om hur man tröttnat på Harlem shakes eller hästskämt tänkte jag ägna min fredagskolumn år de tolv vettigaste tipsen.

Lite public service, så där.

Advokatens bidrag var ganska självklart men det tål att upprepas: När det vankas tvist är ditt ord relativt värdelöst om du inte har bevis. Skriv ner, spela in, gör vad du kan för att stärka ditt case. Och även om du inte kan säkra bevis ska du alltid skriva ner anteckningar med datum och klockslag på – då kan ditt ord i alla fall blir lite tyngre. Minnet är sämre vi tror.

Två begravningsentreprenörer levererade en news flash var. 1) När din kropps bränns upp i kremeringsprocessen blir benen kvar. Dessa mals sedan ner separat till aska. 2) Begravningsentreprenörer HATAR tydligen när någon tappar en urna i filmer och askan sprids all over the place – den är nämligen säkert förvarad i en plastpåse med id-lapp i urnan.

Eftersom Redditanvändarna är en teknikintresserad skara människor bidrog flera IT-support-anställda med visdom. Summering: "Vi vet egentligen inte så mycket, vi googlar det mesta. För övrigt brukar 90 procent av alla problem vi får in lösas med en omstart."

Ett inlägg i tråden är kort men ändå potentiellt livsviktigt:

GET OUT OF THE WAY
-Paramedic (ambulansförare)

Byggnadsbranschens representant, någon som kallar sig "mrmpr", skriver: "De som byggde ditt hus för hundratusentals dollar fuskade garanterat här och där. Och någonstans innanför dina väggar finns en penismålning."

(Red Bull-burkar ska tydligen också vara rikligt representerade i husväggar).

I dessa bistra tider stod jobbrekryteraren så klart för ett av trådens mest uppskattade (och längsta) inlägg. I korthet gäller följande för folk på jobbjakt:

* Var inte mer än 15 minuter för tidig till en intervju, det kommer att vara negativt för dig. 

* Bär alltid kostym. Detta är inte förhandlingsbart. Om det är ett lågstatusjobb som en snabbmatskedja och de säger nej till dig på grund av kostymen så borde du ändå inte vilja jobba där. 

* Ställ frågor under intervjun. Inga frågor = ingen anställning.

* Inga förseningar eller sjukskrivningar under dina första 180 dagar på nya jobbet. Din chef kommer helt enkelt inte gilla det. Stick inte ut, inga konstiga tatueringar, piercingar, hårfärger eller cv:n. Var var professionell.

Eller som jobbrekryteraren avslutade sitt inlägg: "There is a multi-billion dollar industry that revolves around companies not being able to fill openings because people suck at job searching. Don't suck and you'll get a job."

En äldreboende-sköterska tittade in för att säga "besök din mormor din jävla idiot". Ta med något hon gillar, det är inte för mycket begärt. Hon behöver dig mer än någonsin nu.

Piloten vill att vi ska veta att flygplan kan flyga alldeles strålande även om motorerna går sönder. De är bara till för start och fart.

Soldaten som berättar flest krigshistorier är förmodligen den som sett minst, och vice versa. I alla fall om man får tro användaren "kplee" och eftersom det låter rimligt så gör i alla fall jag det.

secondhand-affären ska du alltid pruta, eftersom de anställda "bokstavligt talat inte har en aning" om vad de gör när de sätter priserna.

En annan grej som kan vara nyttigt att veta, och som verifieras av flera i tråden, är att man alltid bör fråga om man kan få sitt hotellrum uppgraderat till en svit gratis. Om det ändå varit ledigt kostar det ju inget extra för hotellet och många går med på detta (om man inte frågar/kräver som en douche).

Och apropå hotell kommer jag numera aldrig att dricka ur glasen på rummen ... hårt pressad städpersonal tar tydligen fler genvägar med glasrengöringen än de Red Bull-drickande byggnadsarbetarna.

Läs hela skattkistan med livsråd här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.