Leonel Marjavaara.
Leonel Marjavaara.

"Tolv yrkeshemligheter alla måste känna till"

Nyheter24:s reporter Leonel Marjavaara: Du kan vara lugn om motorerna på ditt flygplan går sönder – men drick aldrig ur glas på hotellrum.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Leonel Marjavaara

... har inga hemligheter. Han är till exempel helt osminkad på sin byline-bild. 

För elva timmar sedan frågade någon på forumet Reddit följande:
"What is ONE thing from YOUR profession that everyone should know?"

I skrivande stund har tråden fått 18 000 svar från alla möjliga olika yrkesgrupper, och de är alldeles för nyttiga för att inte spridas vidare. 

Så i stället för att skriva något klyschigt om hur man tröttnat på Harlem shakes eller hästskämt tänkte jag ägna min fredagskolumn år de tolv vettigaste tipsen.

Lite public service, så där.

Advokatens bidrag var ganska självklart men det tål att upprepas: När det vankas tvist är ditt ord relativt värdelöst om du inte har bevis. Skriv ner, spela in, gör vad du kan för att stärka ditt case. Och även om du inte kan säkra bevis ska du alltid skriva ner anteckningar med datum och klockslag på – då kan ditt ord i alla fall blir lite tyngre. Minnet är sämre vi tror.

Två begravningsentreprenörer levererade en news flash var. 1) När din kropps bränns upp i kremeringsprocessen blir benen kvar. Dessa mals sedan ner separat till aska. 2) Begravningsentreprenörer HATAR tydligen när någon tappar en urna i filmer och askan sprids all over the place – den är nämligen säkert förvarad i en plastpåse med id-lapp i urnan.

Eftersom Redditanvändarna är en teknikintresserad skara människor bidrog flera IT-support-anställda med visdom. Summering: "Vi vet egentligen inte så mycket, vi googlar det mesta. För övrigt brukar 90 procent av alla problem vi får in lösas med en omstart."

Ett inlägg i tråden är kort men ändå potentiellt livsviktigt:

GET OUT OF THE WAY
-Paramedic (ambulansförare)

Byggnadsbranschens representant, någon som kallar sig "mrmpr", skriver: "De som byggde ditt hus för hundratusentals dollar fuskade garanterat här och där. Och någonstans innanför dina väggar finns en penismålning."

(Red Bull-burkar ska tydligen också vara rikligt representerade i husväggar).

I dessa bistra tider stod jobbrekryteraren så klart för ett av trådens mest uppskattade (och längsta) inlägg. I korthet gäller följande för folk på jobbjakt:

* Var inte mer än 15 minuter för tidig till en intervju, det kommer att vara negativt för dig. 

* Bär alltid kostym. Detta är inte förhandlingsbart. Om det är ett lågstatusjobb som en snabbmatskedja och de säger nej till dig på grund av kostymen så borde du ändå inte vilja jobba där. 

* Ställ frågor under intervjun. Inga frågor = ingen anställning.

* Inga förseningar eller sjukskrivningar under dina första 180 dagar på nya jobbet. Din chef kommer helt enkelt inte gilla det. Stick inte ut, inga konstiga tatueringar, piercingar, hårfärger eller cv:n. Var var professionell.

Eller som jobbrekryteraren avslutade sitt inlägg: "There is a multi-billion dollar industry that revolves around companies not being able to fill openings because people suck at job searching. Don't suck and you'll get a job."

En äldreboende-sköterska tittade in för att säga "besök din mormor din jävla idiot". Ta med något hon gillar, det är inte för mycket begärt. Hon behöver dig mer än någonsin nu.

Piloten vill att vi ska veta att flygplan kan flyga alldeles strålande även om motorerna går sönder. De är bara till för start och fart.

Soldaten som berättar flest krigshistorier är förmodligen den som sett minst, och vice versa. I alla fall om man får tro användaren "kplee" och eftersom det låter rimligt så gör i alla fall jag det.

secondhand-affären ska du alltid pruta, eftersom de anställda "bokstavligt talat inte har en aning" om vad de gör när de sätter priserna.

En annan grej som kan vara nyttigt att veta, och som verifieras av flera i tråden, är att man alltid bör fråga om man kan få sitt hotellrum uppgraderat till en svit gratis. Om det ändå varit ledigt kostar det ju inget extra för hotellet och många går med på detta (om man inte frågar/kräver som en douche).

Och apropå hotell kommer jag numera aldrig att dricka ur glasen på rummen ... hårt pressad städpersonal tar tydligen fler genvägar med glasrengöringen än de Red Bull-drickande byggnadsarbetarna.

Läs hela skattkistan med livsråd här.

Relaterat
Senaste nytt

Sprängämnen hittade vid husrannsakan

Ministern ställde in möte – av säkerhetsskäl

1 timme sedan
På onsdagen skulle klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) delta vid ett vid event i organisationen Fosilfritt Sveriges lokaler i centrala Stockholm. Men eventet fick med kort varsel ställas in, rapporterar Altinget.

Pakistan utvisar 1,7 miljoner afghaner

3 timmar sedan
Pakistan beordrar 1,7 miljoner afghaner som flytt hemlandet att lämna Pakistan före månadsskiftet.

It-bolag vinnare på Wall Street

3 timmar sedan
New York-börsens ledande index steg på onsdagen. Bra gick bland annat it-sektorn, medan energibolagen backade sedan priset på råolja fallit närmare 5 procent.

Polisen rapporterar om brand, Kalmar

3 timmar sedan
"Bergagården. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Botkyrka: Polisen rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i garage i Alby.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.