Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Dags för mannen att vara hemma"

På fredag är det internationella kvinnodagen. Av alla årets 365 dagar tillägnas en enda av dem tydligt åt hälften av jordens befolkning. I Sverige som ofta sägs vara ett av världens mest jämställda länder, finns det fortfarande mycket kvar att göra. Här är mina tre åtgärder för ett mer jämställt samhälle.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ henne på Twitter.

Individualisera föräldraförsäkringen.Det är det enda sättet att snabbt komma åt problemet med attkvinnor tar ut merparten av dagarna. 2011 delades över 70 procent avföräldrapenningen till kvinnor. Kvinnors lägre lön gör att de i dag stannar hemma med barnen. På sikt förlorar dessa kvinnor pådet. De halkar efter i löneutvecklingen och tar större ansvar fördet obetalda hemarbetet. Männens karriär gynnas i stället av att defår barn. Så för allas skull behöver vi individualiseraföräldraförsäkringen.

Fler vd:s heter Johan än att varakvinna. I nästan 40 procent av svenska börsbolagens ledningsgrupperfinns inte en enda kvinna. Något måste hända och då är kvoteringavgörande. Det handlar inte om att mindre kompetenta kvinnor ska fåta plats. Det handlar om att verkligen ge sig fan på att hitta desom faktiskt finns. Vi verkar inte kunna hantera frågan omjämställda ledningar och har en förlegad syn på kvinnorskompetens, därför behöver vi lagstifta om kvotering.

Attkvinnor har lägre lön än sina manliga kollegor är inte rimligt.Fram till år 2008 genomfördes lönekartläggningar varje år påföretag med fler än tio anställda för att komma tillrätta medproblemet. Osakliga löneskillnader upptäcktes och åtgärdades dåvid tre av tio företag som genomförde kartläggningar. Sedanändrades lagen. I dag behöver kartläggningarna endast göras varttredje år och då enbart på företag med fler än 25 anställda.Plötsligt blev det svårare att upptäcka den lönediskrimineringsom finns. Så länge pengar också innebär makt krävs det attlagen ändras tillbaka till att årliga lönekartläggningar skagenomföras.

Inget av ovanstående lär ju hända på fredag,men jag hoppas att något kan tänkas hända på sikt. För denojämställdhet vi har i dag är varken hållbar för kvinnor ellerför resten av samhället.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!