"Män tycker visst om att spela kvinnor"

Gör en bra karaktär, ett bra spel, och ingen kommer bry sig ett dugg om de spelar en brud eller en kille.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Hanna

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter.

Har ni hört talats om AnitaSarkeesian, som driver Feminist Frequency, en kanal på Youtube somgår igenom könsstereotyper inom spelvärlden? Hon blev väldigtkänd när hon släppte en video där hon talade om att hon villegöra en längre serie där hon gick in på djupet i spelbranschenoch spelutveckligens historia, för att utreda varifrån könsnormeri spel kommer ifrån och vilken relevans det har i spelares liv, ochi förlängning samhället.

Efter att hon la ut videon där honberättade om sitt projekt och sökte finansiering för det såutsattes hon för en vulgär hatkampanj. Många blev fruktansvärtförbannade på henne för att hon ville gå igenom hur kvinnligakaraktärer i spel framställdes. Nu talar jag inte bara om taskigakommentarer i hennes kanal, utan hon utsattes för hackerattacker,fick grova hatbrev skickat till sig, folk ansträngde sig in i de grövsta föratt stänga ner hennes siter och således döda alla hennes planer.Både genom dödshot, våldtäktshot och annat menat att skrämmahenne, samt genom att försöka göra det ogenomförbart genomständiga DDOS-attacker och liknande.

Det här misslyckades givetvis. Vad somhände var att folk blev förbannade på att människor betedde sigsåhär, hon fick mer uppmärksamhet och den finansiering hon sökteblev överträffad med tio gånger den ursprungliga summan hon sökte.

Häromveckan släpptes det förstaavsnittet i hennes serie. Det är mycket välgjort och väldigtintressant. Jag kan varmt rekommendera alla att titta! Innan du troratt det är en attack mot manliga spelare... Det är det inte. Detgår igenom spelbranschen, och Anita är mycket mån om att berättaatt det här är spel hon älskade att spela själv som barn, men attdet är också bra att vara medveten om hur de är utformade.

I första avsnittet går hon igenomvilken roll kvinnor vanligen brukar få i spel, att de brukar fåagera trofé och vara jungfrun i ständig nöd. Känns det igen?Peach i Mariospelen? Zelda? Alla spel där man ska rädda en snyggbrud, och till belöning få en kyss? Ohja.

I nästa avsnitt kommer hon gå igenomundantag inom spelvärlden. Som en liten hint fick man se ett klippfrån Monkey Island-spelen, och jag kan bara anta att hon kommer talaom den urcoola Elaine som verkligen inte kan beskrivas som varken möeller i nöd. Hon är stenhård och grymt cool. Dock är hon intehuvudkaraktär, men i alla fall en stark biroll som huvudkaraktärenGuybrush trånar efter.

Men hur brukar det se ut när vifaktiskt finner en kvinnlig huvudkaraktär? Låt oss ta en titt påTomb Raider-spelen och den minst sagt kaxiga Lara Croft. Hon är likahård som vilken manlig huvudroll som helst i liknande spel, mentyvärr är hon ett undatag, och sättet spelen marknadsförts påhar gjort det tydligt att hon ändå inte är en stark hjältinna.När spelen marknadsförs med hennes kropp och att spelaren ska viljata sig igenom för att "skydda" henne mot de faror honutsätts för, i stället för ett häftigt actionäventyr med enskitcool huduvkaraktär, så väljer man ändå att ge henne rollensom en ung mö i nöd – I detta fall är det dock spelaren som fårrollen som en osynlig, allmäktig entitet med för uppdrag att skyddahenne från alla hemska faror som stackars Lara råkar ut för.

Tanken är att män inte vill spelakvinnliga karaktärer, för att de inte kan relatera till dem, ochdärför inte kommer få en anknytning till dem. Det här är någotsom jag personligen helt enkelt inte tror på. Om det är ett grymtspel som folk tycker om att spela, så har jag svårt att tro atthuvudrollens kön skulle spela någon större roll. Om man sedanväljer att se till spel där folk själva kan välja kön på sinspelkaraktär så kommer man snabbt upptäcka att män visst tyckerom att spela kvinnor, något som tyvärr ofta har drivits med under ialla fall mina år av spelande. Kanske har ni någon gång hörtnågon dra till med att 99 procent av alla tjejer man träffar i spelegentligen är läskiga gubbar som sitter och trycker i en källare?Ja, precis.

Därför så marknadsför man inte TombRaider spelen på samma vis. Spelaren är inte Lara. Spelaren ärLaras beskyddare, precis som Marios ständiga utmaning att räddaPeach från den hemska Bowser.

För även om killar inte antas kunnarelatera till kvinnor, så antas de relatera till rollen somkvinnornas beskyddare, och jag måste onekligen säga att det ärsynd. Jag tycker det är tråkigt både för tjejer och killar, ochjag anser att spelvärlden spelar på utdaterade könsnormer somskulle anses löjliga i de flesta andra sammanhang. Förvisso ärsamma normer något som fortfarande förekommer inom andra sortersunderhållning med, men sällan till samma stora utsträckning. Iförlängningen innebär detta att spelvärlden blir en väldigtkönsuppdelad plats där kvinnliga spelare antas vara sämre, intepassa in och ja – Ständigt vara i behov av hjälp av de manligaspelarna. Det är ju trots allt så de är vana att se tjejer.

Jag tycker det är tråkigt att detfinns så få undantag till den här regeln. Ett undantag förnärvarande kan sägas vara det senaste släppet av expansion tillStarcraft 2, nämligen Heart of the Swarm. Du spelar Sarah Kerrigan,som också är monsterrasens härskarinna. Det finns inget fjantigtmed henne, och faktiskt så går en av de första uppdragen i speletut på att hon ska rädda Jim Raynor, den manliga huvudpersonen iförsta delen av Starcraft 2. Jag ska också säga detta – Inte fanhar jag sett någon klaga på det, och Starcraft 2 är ett spel somsäljer väldigt väldigt väl.

Snarare så tycker folk om det. Detycker hon är grym, cool, läcker – Bara positivt! Jag hoppas attspelbranschen kan se på de här sakerna och bejaka att i slutändanså spelar det faktiskt ingen roll. Gör en bra karaktär, ett braspel, och ingen kommer bry sig ett dugg om de spelar en brud eller enkille.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!