Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag skakar av Syskonligans ondska"

- 19/03/2013, 15:58 -
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Nyheter24:s Erik Carlsson om att en 48-årig tvåbarnsfar var några millimeter från att dö bara för att den så kallade "Syskonligan" skulle slippa något ynka år i fängelse.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ni känner säkert till fallet. 

27 november: En 48-årig tvåbarnspappa våldtas, misshandlas och utpressas av åtminstone tre av fyra personer ur Syskonligan. I 15 timmar är mannen i ligans våld och fruktar för sitt liv.

13 februari: Bara dagar innan rättegången mot Syskonligan ska inledas väntar någon på 48-åringen utanför bostaden. Han får 15 knivhugg i magen och är millimeter från att döSenare grips en 31-årig man misstänkt för mordförsök. Han är enligt polisen bekant med åtminstone en av personerna i ligan. Polisen tror att motivet var att 48-åringen skulle tystas ner inför rättegången.

En genomläsning av förundersökningen säger en del om de här personernas människosyn. De gjorde så hemska saker mot 48-åringen att jag inte ens kan – eller får – beskriva brotten i detalj här.

Och i dag kom alltså domen. En 17-åring döms till sluten ungdomsvård i åtta månader. En 19-åring döms till fängelse i ett år. Och en 29-åring som redan avtjänar ett fängelsestraff på fyra månader får några månader förlängt straff.

Det var alltså – om polisens misstankar stämmer – för att undvika de här straffen som 48-åringen skulle mördas den där kvällen den 13 februari.

Åtta månaders sluten ungdomsvård och omkring 15 månaders fängelse var nog för att han skulle sopas under mattan. 

Så högt värderades ett människoliv.

En 22-årig kvinna har visserligen ännu inte fått sin dom. Hon är åtalad för rån, utpressning, olaga tvång, grov misshandel, olaga hot och våldtäkt. Med tanke på att hon är äldre riskerar hon ett betydligt längre fängelsestraff. 

Men det straff som 31-åringen riskerar för mordförsök är med största sannolikhet dubbelt så långt som hela ligans.

Jag hoppas att detta kan beskriva Syskonligans fullständiga nonchalans och ondska bättre än detaljer ur förundersökningen.