Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

"Jag skakar av Syskonligans ondska"

Nyheter24:s Erik Carlsson om att en 48-årig tvåbarnsfar var några millimeter från att dö bara för att den så kallade "Syskonligan" skulle slippa något ynka år i fängelse.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Domen

Kvinnan
Får sin dom senare.

Äldre brodern
Döms för misshandel, medhjälp till misshandel, olaga tvång, olaga hot, stöld, snatteri, utpressning, försök till utpressning, övergrepp i rättssak. Påföljd: fängelse i ett år.

Yngre brodern
Döms för misshandel, olaga tvång, våldtäkt, stöld, försök till utpressning, narkotikabrott. Påföljd: sluten ungdomsvård i åtta månader.

Pojkvännen
Döms för misshandel. Han sitter redan i fängelse och straffet läggs på hans tidigare straff.

31-åringen
Misstänks för mordförsök. Kommer sannolikt att åtalas senare.

Mer om fallet

Här kan du läsa allt om fallet och få detaljer från förundersökningen.

Ni känner säkert till fallet. 

27 november: En 48-årig tvåbarnspappa våldtas, misshandlas och utpressas av åtminstone tre av fyra personer ur Syskonligan. I 15 timmar är mannen i ligans våld och fruktar för sitt liv.

13 februari: Bara dagar innan rättegången mot Syskonligan ska inledas väntar någon på 48-åringen utanför bostaden. Han får 15 knivhugg i magen och är millimeter från att döSenare grips en 31-årig man misstänkt för mordförsök. Han är enligt polisen bekant med åtminstone en av personerna i ligan. Polisen tror att motivet var att 48-åringen skulle tystas ner inför rättegången.

En genomläsning av förundersökningen säger en del om de här personernas människosyn. De gjorde så hemska saker mot 48-åringen att jag inte ens kan – eller får – beskriva brotten i detalj här.

Och i dag kom alltså domen. En 17-åring döms till sluten ungdomsvård i åtta månader. En 19-åring döms till fängelse i ett år. Och en 29-åring som redan avtjänar ett fängelsestraff på fyra månader får några månader förlängt straff.

Det var alltså – om polisens misstankar stämmer – för att undvika de här straffen som 48-åringen skulle mördas den där kvällen den 13 februari.

Åtta månaders sluten ungdomsvård och omkring 15 månaders fängelse var nog för att han skulle sopas under mattan. 

Så högt värderades ett människoliv.

En 22-årig kvinna har visserligen ännu inte fått sin dom. Hon är åtalad för rån, utpressning, olaga tvång, grov misshandel, olaga hot och våldtäkt. Med tanke på att hon är äldre riskerar hon ett betydligt längre fängelsestraff. 

Men det straff som 31-åringen riskerar för mordförsök är med största sannolikhet dubbelt så långt som hela ligans.

Jag hoppas att detta kan beskriva Syskonligans fullständiga nonchalans och ondska bättre än detaljer ur förundersökningen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.