Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Sluta tjata på männen – de kommer ändå aldrig fatta

Seher Yilmas omplacerar sin energi i kampen för ett jämställt samhälle. Istället för att tjata på män som ändå inte fattar - hittar hon nu ett annat element att lägga kraft på.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på twitter här .

Ibland glömmer jag bort hur jag ska föra min kamp för jämställdhet. Då riktar jag min energi på alla de män som gång på gång försvarar patriarkatet. Men den rätta taktiken är ju egentligen en helt annan.

I helgen fick jag förmånen att umgås med en massa bra unga kvinnor i Maktsalongen. Maktsalongen är ett mentorskaps- och nätverksprogram för unga kvinnor inom civila samhället. Jag är mentor i programmet och har den enorma lyxen att få en adept att träffa under ett års tid.

Som feminist kan jag bli helt utmattad av ojämställdheten. Ofta är det i samband med att jag riktar min kamp mot de som står längst ifrån mig. Det är när jag får för mig att det viktigaste är att stångas mot alla de män jag råkar på som nog aldrig kommer att hålla med mig. 

Men det är ju egentligen helt fel taktik. 

När jag får frågan om vad män kan göra för att underlätta övergången till ett jämställt samhälle, brukar jag svara att män ska lyfta kvinnor och säga ifrån när de ser ojämställdhet. 

Alltså att de ska agera som de gör när de ser andra typer av orättvisor samt lyfta kvinnor på samma sätt som de så duktigt gör med män. 

Även om jag lyckas glömma bort det ibland, är ju svaret på frågan och taktiken precis detsamma för min egen del. Även jag borde arbeta mer för att peka på ojämställdhet medan den pågår. Jag borde också lägga min kraft på att lyfta och stärka kvinnor i min omgivning. 

Snarare än det jag fastnar i när jag lägger min kraft på att tjata på de män som försvarar patriarkatet. 

Därför stärktes jag av att träffa kvinnorna i Maktsalongen i helgen. Det är en fantastisk arena och ett grymt verktyg för att lyfta kvinnor. Det är där jag ska lägga min energi och min kamp. 

Snarare än på alla män som ändå aldrig kommer att förstå vikten av ett jämställt samhälle.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Byggföretaget får ny vd

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.

Varningen: Betydande korallblekning pågår

Världen upplever nu betydande korallblekning, meddelar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. Det är den andra stora korallblekningen på tio år.

Börsen ser ut att öppna nedåt

Det pekar nedåt för Stockholmsbörsen i terminshandeln på IG Markets, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Halmstad

"På Slottsjordsvägen vid Tennishallen inträffar en olycka mellan en kvinnlig cyklist och en manlig bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

"Prata mer om relationer och sex med era barn"

Prata mer om relationer och sex med era barn. Det är uppmaningen från Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) efter att en ny undersökning visar att bara hälften av alla föräldrar gör det.