Kvinnor måste inte bli lyckliga över att främmande män och deras penis gillar oss

Det finns en anledning till att tjejer lyser med sin frånvaro inom gamingkretsar. Hanna Fridén går till botten av problemet och hänvisar till sina egna otrevliga erfarenheter av att vara en kvinna som spelar.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Hanna Fridén

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter.

I över en veckas tid har jag blivit spammad med trakasserier och förlöjligande på Youtube. 

Allt började med att jag skrev en kommentar i en video hos en spelcaster jag gillar. En kille tyckte det var viktigare att skriva att jag var sexig än att kommentera vad jag sa. Jag bad honom att inte skriva så. Han blev rätt sur, ville mena på att det var en komplimang – Sedan bröt hela helvetet lös. Inte mindre än ett par dussin killar blev rosenrasande på mig för att jag inte blev överlycklig över den främmande killens kommentar, och idag, över en vecka senare, så har det ännu inte slutat. Kravet är att jag ska inse att det var en komplimang och gilla det, för annars är jag en jävla äcklig bitch som förtjänar en sats med sperma med ansiktet. Det är som vanligt med andra ord.

Det handlar knappast om komplimanger. En komplimang ger man för att göra någon glad, inte för att få något tillbaka. Ger man en komplimang för att få något tillbaka så ser man lite fel på det hela. 

Snälla är vi för att vara snälla, inte med motkravet att folk (jag menar givetvis kvinnor i detta sammanhang) ska bli urlyckliga över att främmande män och deras penis visar sig vara attraherad av en – för att sedan bli rosenrasande om kvinnan i fråga faktiskt inte finner det särskilt smickrande.

Hade det rört sig om komplimanger torde det inte vara särskilt svårt att ställa frågan varför det är tröttsamt att som kvinna i dessa kretsar ständigt få sitt utseende uppmärksammat och utvärderat istället för vad man gör och säger. Man kunde ställt sig frågan om det finns en bättre sorts komplimang att ge. Men så blir det väldigt sällan. 

Istället blir det floder av raseri och aggressiva försök att få den kvinnliga spelaren att acceptera alla kommentarer som är av den sortens natur. Att hon måste förstå att det är så. Fatta att det är smickrande för henne. Istället för att göra något som faktiskt är snällt, så är det aggressiva försök att få henne att förstå sin plats.

Jag är fullt övertygad om att de flesta killar inom gaming inte är såhär. Jag har ändå spelat spel sedan en väldigt ung ålder, och har många manliga gamerpolare, så med den erfarenheten tänker jag fräckt konstatera att de med ett öppet förakt inte är en majoritet. 

Problemet är dock att de med den här sortens attityd är väldigt aggressiva och väldigt högljudda, och de som inte är såhär är oftast väldigt tysta. De flesta gånger de "tysta" går in i en diskusson svarar de med ett enkelt "mata inte trollen" till tjejen i fråga som blir utsatt för det här.

Varje gång jag intervjuat en kvinnlig gamer om en problematik har det följt att både hon och jag blivit spammade av hot och hat. Vi kan också nämna hur Sarkeesian, som jag talade om i min förra krönika, blev behandlad när hon skulle göra en YouTube-serie om kvinnliga spelkaraktärer och vilka stereotyper som existerar.

Det finns skäl till varför tjejer ofta lyser med frånvaro i de här kretsarna trots att en stor andel kvinnor och unga tjejer spelar spel. De är inte särskilt välkomna. De blir spottade på och trakasserade om de inte går med på att agera som en slags allmän, gullig och söt egendom. En kvinna som har mage att diskutera spel och dessutom inte går med på att få kommentarer till höger och vänster från främlingar om hur sexig hon är, anses vara en rabiat feminist som ska veta sin plats.

Det är väldigt tråkigt, framförallt för unga tjejer, att det ser ut såhär i dessa kretsar. Det är väldigt svårt att bli accepterad om man inte går med att på att vara den söta gulliga tjejen som alltid tycker att allting alla killarna gör är jättkul och underbart. Det bedrövar mig hur det ser ut på de flesta spelservrar och gamingcomunninities.

Så varför är det här viktigt? Det är en fråga värd att ställa. Inte sällan när människor tar upp den här problematiken så undrar människor om en liten grupp sura killar verkligen har en stor relevans. Jag anser att det har en väldigt stor relevans av två skäl.

För det första så handlar inte gaming idag om en liten grupp människor som sitter dygnet runt och spelar. Spelande är en mainstreamhobby. De flesta unga idag spelar spel, en del mer än andra, men spelkulturen och även nätkulturen som följt är inte smal – den är gigantisk. Den ser inte likadan ut som när jag var ett barn.

För det andra, de allra flesta människor jag känner som arbetar inom it och teknik har också varit, eller är fortfarande, väldigt engagerade gamers. De flesta är också män. Ii och tekniksektorn är också ett område som är väldigt mansdominerat och svårt för kvinnor att komma in även om det finns intresse och kompetens. Folk träffar varandra i spel när de är unga, de arbetar med varandra när de är vuxna, och vad de upplevde när de var unga har en stor relevans även idag vad gäller deras person.

Jag önskar att fler människor som inte tycker att den här typen av behanding av unga tjejer och kvinnor är okej skulle säga ifrån. Både bland de yngre och de äldre. Jag är trött på att se alla de forum där unga tjejer behandlas som en säck med kött och ständigt och jämt inse hur lite folk bryr sig om att göra något åt det eller säga ifrån. Om folk sa ifrån så skulle problemet vara extremt lättbehandlat, men så länge folk är tysta eller gnäller på tjejerna att de bara inte ska mata troll, så är det tyvärr så det kommer fortsätta vara.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!