Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Kvinnor: Sluta be om ursäkt!"

Varför ursäktar vi oss innan någon bett om vår ursäkt? Vi kvinnor har inte till uppgift att göra alla i vår omgivning nöjda.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på twitter här.

Den senaste tiden har jag funderatmycket på detta med att kvinnor hindrar sig själva genom att be omursäkt utan att någon egentligen har efterfrågat ursäkten. Jaghar gjort det så många gånger utan att tänka mig för och nu har jagäven uppmärksammat att det är fler kvinnor som gör så.

Jag kom att tänkapå det när jag häromdagen lyssnade på den fantastiskafeministiska podcasten "Fan vad Fittigt", denna gång om män. 

Avsnittet inleddes med en friskrivning från ansvar genom att berättaatt de kommer att vara generaliserande och inte nyanserade i sittsamtal. På samma sätt slog det mig när jag vid ett tillfällehörde ett gäng kloka unga kvinnor berätta om sådant som debehövde bli bättre på. 

Många av dem lyfte att de skulle vilja blibättre på vad jag uppfattade som att ta mindre plats och inteupplevas som så hårda.

Varför gör vi så? Vi ursäktar ossredan innan någon har bett om vår ursäkt. Skulle en man i sammasituation ha agerat på samma sätt? Skulle en man som pratar omkvinnor i radio först börja med att berätta att de skulle kunnaupplevas som generaliserande? 

Skulle en man säga att en av defrämsta saker de vill lära sig är att inte ta så mycket plats dådet kan få dem att upplevas som hårda?

Självklart ska man oavsett kön varatrevlig, respektfull och agera på ett sätt som inte syftar till attkränka andra människor. Men utöver det ska vi som kvinnor kunnalåta oss själva att agera som vi vill. Vi ska inte behöva kännaatt vi tar för mycket plats, när vi egentligen tar plats på sammasätt som män. 

Vi ska uttrycka våra åsikter utan att förstfriskriva oss från ansvaret i rädsla om att någon annars kommeratt bli kränkt, precis så som jag tror män hade gjort.

Vi kvinnor har inte till uppgift attgöra alla i vår omgivning nöjda, tvärtom är det ofta just tronatt det är uppgiften som gör att vi inte når vår fulla potential. 

Vår uppgift är att agera precis som vi vill utan att förstleverera en ursäkt som ingen har bett om.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.