Fredag 18 Jun
Stockholm

Alla är vi wikivandrare

Nätet är, tvärtom vad många hävdar, fyllt av kunskap och människor som vill ge dig den. Jack Werner beskriver ett vanligt tidsslöseri och varför det är en utmärkt drivkraft.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Jack Werner...

...är frilansande internetskribent med ena foten i Reddit, andra i Flashback och, inte sällan, tredje i klaveret. Föddes in i branschen som redaktör för hemsidan Lista.se, har jobbat på Sveriges Radio och var med och startade upp Ajour. Följ honom på Twitter.

Det brukar sägas att det, för varje diskussion oavsett vadden behandlar, finns en relevant stripp av den stilbildande nätserien xkcd attlänka till. I denna texts fall är det nummer 214 som gäller, en ensam ruta med rubriken ”Problemet med Wikipedia”. I den utgårberättaren från artikeln om Tacoma Narrows-bron i Washington, för att sedanklicka sig vidare till vilken sorts bro det var och skälet att den 1940kollapsade… ”Tre timmar av fascinerat klickande senare” är han förlorad blandartiklar som de om lesbianism i erotika, William Howard Taft och wett-shirttävlingar.

För alla som någon gång besökt Wikipedia eller för den delenvilken länkbaserad kunskapskälla på nätet som helst känner igen detta, attplötsligt befinna sig någon helt annanstans än där man började och borde hållasig. Som en av naturen styrd vattenström irrar man genom artiklarna och tar siglångsamt fram, eller tillbaka, eller i en cirkel, och sakta men säkert eroderasen Grand Canyon av förlorad tid fram. Wikivandringen är en tidsödande men ackså härlig sysselsättning – på samma sätt som den delen av skolboken som läxaninte gällde alltid var mer attraktiv och spännande tar den ens uppmärksamhetoch gör att det känns roligt att lära sig. Men dess slumpmässiga uppbyggnad ärpå ett djupt plan samhörig med resten av inlärandet och pedagogikglädjen pånätet.

För sådan finns faktiskt. Många argumenterar för dendigitala revolutionens urlakande av kunskapsvärdet, oroar sig för att ungdomarnaslutar läsa och skriva och bara tar den lättillgängliga och i någon månmeningslösa underhållningen till sig. Men jag ser en verklighet som i mångafall är precis den motsatta.

Det finns myriader av Youtube-kanaler som livnär sig på attundervisa. Hos MinutePhysics får du blixtlektioner i universum och alltings historia, tydligt uppritade ochuppvisade för en publik som alltid är nära att nappa på kunskapens metspö. Förden som har lite mer tid finns Vsauce, en kunskapskanal på Youtube som adresserat allt från skuggors vikt till, nusenast, vad som skulle hända om solen försvann. Men det finns också lurigareaktörer, som utan att du förstår det ökar på din allmänbildning. Så tillexempel filmserien Epic Rap Battles of History, som ställerkända historiska karaktärer (så vitt skiljda personer som Gandhi och brödernaWright har varit med) mot varandra och föreställer sig hur ett rap battleskulle kunna se ut. I själva avsnittet ingår inte så mycket pedagogik, mendesto fler referenser, och jag har själv flera gånger kollat upp vilka deomtalade personerna faktiskt var för att förhoppningsvis förstå battlet bättre.Jag tror att sannolikt någon till bland de snart 500 miljoner tittare Epic RapBattles of History samlat gjort likadant. För att inte tala om de hundratalsbildmemer som baseras på kända händelser, personer och idéer, internskämt somkräver kunskap för att förstås.

Skrivandet då? Det ska ju enligt flera debattörer vara påsin lägsta nivån någonsin, en förlorad generation, analfabetism i varjeväderstreck. Nätets fel. Visst, skyll på den plattform på vilken fanfiktionen,den vitt utbredda vanan att vidareutveckla Harry Potter, Twilight, SherlockHolmes, Sagan om ringen eller vilket nu ens favorituniversum är, i principföddes. Fördöm den plats som utvecklat och befäst konceptet creepypasta, långaoch detaljerade spökhistorier och urbana legender som sprids via screenshotsoch copy-paste, för att ha utarmat ungdomarnas läsande. Det är ju helt logisktatt argumentera för att ett världsomspännande nätverk som helt och hållet äruppbyggd gör att ungdomar skriver mindre. Eller?

Gemensamt för alla är dess inlurande egenskap, att man inteförrän man tagit sig an ett helt nytt kunskapsfält förstår att man faktiskt iprincip sitter och pluggar. Så gå vilse oftare! För även om wikivandringen är lång och oplaneradoch kan rasera ditt schema fullständigt är det inte en meningslös sådan. Tänk,kanske lurar ditt framtida yrke i någon av avkrokarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela