Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Rätt att sparka ambulanspersonal som vägrade hjälpa flykting"

- 14/05/2013, 17:32
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Nyheter24:s Erik Carlsson om att ambulanspersonalen som uttalade sig rasistiskt om en flyktingpojke samt vägrade hjälpa honom nu får sparken.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

– Låt honom hoppa – det är bara en flykting.

Så sa en sjukvårdare innan en 16-årig pojke hoppade från ett fönsterNär pojken låg på marken vägrade ambulanspersonalen att köra honom till sjukhuset.

Nyheten om ambulanspersonalens agerande vid ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Gävle fick många att rasa. Och i dag kom beskedet från Landstinget i Gävleborg: De två sjukvårdarna får sparken.

Landstinget skriver i ett pressmeddelande att sjukvårdarna agerat så oprofessionellt att en fortsättning inom vården är omöjlig. Det är givetvis ett korrekt beslut. Vi som samhälle kan inte ge pengar och förtroende åt människor som har en sådan människosyn att hjälpa utsatta personer.

Förtroendet är helt enkelt förbrukat. Det går inte att reparera med en omplacering.

Polisen, som vi gett hedersuppdraget att vakta vårt samhälle, har en annorlunda syn på avsked och uppsägningar. Inom polisen bestraffas oprofessionellt och olämpligt beteende med varningar, omplaceringar och löneavdrag.

För avsked krävs oftast brottsliga handlingar av en grövre karaktär.

Jag är förstås medveten om att sjukvården och polisen skiljer sig åt. Men förtroendet är detsamma. Vi som samhälle har gett er uppdraget att vårda och vakta oss.

Uttalar sjukvårdare sig rasistiskt om en patient varpå de vägrar hjälpa patienten. Ja, då får sjukvårdarna sparken.
Skriver poliser sexmeddelanden till tonårsflickor de träffat i arbetet placeras de om till en ny avdelning inom polisen.