Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Megafonens krav är helt omöjliga"

- 21/05/2013, 14:14 -
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.

Nyheter24:s Erik Carlsson om upploppen i Husby. "Megafonen pratar om demokratiska vägar men ställer krav som är både omöjliga och odemokratiska".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Känslorna i Husby centrum på måndagen var lika många som de var splittrade. Anställda var ledsna för att deras arbetsplatser slagits sönder. Poliser var ledsna, trötta och arga på ungdomar som i sin tur var arga på polisen.

Resten av Husby, det vill säga uppskattningsvis 11 700 av 12 000 invånare, önskade nog allra helst att allt skulle få ett slut.

De ledsna butiksägarna fick inga ursäkter, men förklaringar. De sönderslagna rutorna skulle inte ses som hot eller ilska mot ägarna – utan mot polisen. "Vi kanske har krossat en ruta, men polisen har mördat en man", förklarade en ung man och hans vänner för mig. 

"Vi kräver en offentlig ursäkt till den mördade 69-åringens anhöriga", förklarade männen vidare. Och jag kom att tänka på de två krav som organisationen Megafonen ställde i en debattartikel på SVT den 15 maj.

● "En oberoende utredning av hela händelseförloppet, samt att nödvändiga åtgärder vidtas utifrån resultatet av utredningen".

● "En offentlig ursäkt av polisen till familjen och allmänheten, för mordet på 69-åringen och för att poliskåren genom sitt agerande svikit sitt uppdrag gentemot hela det svenska folket".

Senare i veckan beskrev Megafonen upploppen som "det enda sättet att uttrycka frustration när andra demokratiska vägar är stängda".

Jag är övertygad om att Megafonen – som är en organisation som hjälper unga att skapa ett samhälle där alla har lika förutsättningar – gör ett fantastiskt arbete och betyder enormt mycket för enormt många.

Men, deras agerande före och efter upploppen har stundtals varit under all kritik. Kraven de ställer är omöjliga och vittnar om att organisationen som ska hjälpa ungdomar i Husby inte förstår (eller väljer att strunta i) hur rättssystemet och "de demokratiska vägarna" fungerar. 

1. "En oberoende utredning eftersom poliser inte kan utreda poliser".
Åklagare vid Riksenheten för polismål, som är en nationell operativ enhet inom Åklagarmyndigheten, håller i utredningen mot poliser. Den utredning som just nu pågår mot polisen som sköt 69-åringen är oberoende. Det system vi har nu kan säkerligen bli bättre, men att påstå att medborgarna inte kan ha förtroende för utredningen är starkt överdrivet.

2. "En offentlig ursäkt till den mördade 69-åringens anhöriga".
Det är anmärkningsvärt hur företrädare för Megafonen kan vara så säkra på vad som hände innanför väggarna när polisen sköt ihjäl den 69-årige mannen att de väljer att kalla det för "mord". 
Det rätta vore att invänta den oberoende utredningen som just nu pågår – och låta rättssystemet avgöra vad som är rätt och vad som är fel.

3. "Enda sättet att uttrycka frustration när demokratiska vägar är stängda".
Megafonen höll en demonstration och skrev en debattartikel där de bestämt hävdade att en polisman var mördare. Efter klen respons ansåg de att "de demokratiska vägarna" var stängda och att våld därmed var "enda sättet att uttrycka frustration". 

Det som händer i Husby just nu handlar i grund och botten om ett samhälle som svikit stadsdelen. Om vidriga orättvisor, om inkomstskillnader, om isolering, om utanförskap. Detta måste politiker ta ansvar för och arbeta för att rätta till.

Tills dess vore det bra om ett fåtal ungdomar slutade förstöra för de tusentals andra i Husby. Det vore också bra om ett fåtal rasistiska och våldsamma poliser slutade förstöra för en hel poliskår.

Och det vore bra om en organisation, som säger sig arbeta för ungdomar, stod upp för demokratiska värderingar och slutade anklaga folk för mord innan det prövats av rättsväsendet.