Tisdag 18 Maj
Stockholm

"Polis misstänks ha varit klantig – 69-åringen dog"

Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24.
Erik Carlsson är nyhetsreporter på Nyheter24. Foto:

Nyheter24:s Erik Carlsson om att polismannen som sköt 69-åringen i Husby misstänks för vållande till annans död. "Jag blir inte förvånad om förundersökningen läggs ner".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

Måndagen den 13 maj åkte polisens piketstyrka till en adress i Husby efter larm om att en hotfull och beväpnad man vistats i området. Efter några timmars förhandlingar gick poliserna in i den 69-årige mannens lägenhet och sköt honom till döds med flera skott.

Ett vidrigt mord på en försvarslös äldre man, menade flera vittnen.
Poliserna kände sig trängda och tvingades avlossa verkanseld, menade polisen.

I väntan på utredningen har det spekulerats vilt om dödsskjutningen och den blev även startskottet för upploppen i Husby. Nu står det klart att polismannen som sköt 69-åringen är misstänkt för vållande till annans död.

Vållande till annans död betyder att någon av oaktsamhet varit orsak till en annan persons död. Polismannen misstänks förenklat uttryckt för att ha varit klantig, vilket lett till 69-åringens död.

Ett sannolikt scenario är att 69-åringen uppfattats som ett hot och att polismannen försökt skjuta honom i benen – men i stället träffat livshotande ställen som han enligt åklagaren inte hade uppsåt att träffa. 

Jag skulle dock inte bli förvånad om förundersökningen läggs ner.

Polismannen nekar till brott och menar att han efter omständigheterna hade rätt att använda sitt skjutvapen. Den avgörande frågan kommer att bli hur pass hotad han egentligen var.

Polismannen som sköt ihjäl guldrånaren i Södertälje friades på alla punkter. Åklagaren ansåg att polisen varit så hotad att han var tvungen att skjuta den misstänkte gärningsmannen. Skillnaden var att guldrånaren bar ett automatvapen.

Vid bankrånet i Huddinge i september 2010 sköts rånaren i benet och armen när han rusade mot poliserna med höjd kniv. Då var avståndet mellan gärningsman och polis endast två meter, men poliserna lyckades ändå avväpna mannen utan dödligt våld.

Titta gärna på filmen från bankrånet i Huddinge och avgör sedan om det hade varit oaktsamt av polismannen att skjuta rånaren i bröstet i stället för i benet.

Min gissning är att förundersökningen i Husby-fallet läggs ner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela