Sexuellt tevespelsvåld påverkar männens bemötande av kvinnor

Sexuellt våld mot kvinnor – för att de är just kvinnor – i tevespel kan vara problematiskt. Om inte annat påverkar det hur kvinnor behandlas inom just tevespelvärlden, konstaterar Hanna Fridén.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Hanna Fridén

Hanna Fridén är föreläsare och frilansskribent. 

Följ henne på Twitter.

Anita Sarkeesian, med den feministiska,gamingorienterade Youtube-kanalen Feminist Frequency, släpptenyligen del två i hennes uppmärksammade serie Tropes vsWomen, en serie med analyser av hur kvinnor porträtteras inomspelvärlden. I den senaste delen går hon framförallt igenom hurkvinnor brutalt mördas i spel. Inte på samma villkor som demanliga, utan i ytterst olika typer av situationer, och även föratt de är just kvinnor. I en av delarna går hon igenom hur denmanliga huvudkaraktären tvingas mörda den kvinnliga, oftast hansflickvän, för hennes eget bästa. Sarkeesian liknar det hela medatt förmedla en bild av att våld mot kvinnovåld är helt okej, atthon "bad om det" och att det ändå är "för henneseget bästa". Jag rekommenderar att ni ser episoden för attfullgott förstå vad jag talar om.

Jag håller med i Sarkeesians analys avatt mycket av detta material förmedlar ett budskap om att det ärnågot positivt att skada kvinnor, såväl som att det handlar om"deras eget bästa", men det finns ytterligare en poängjag anser är viktig att ta upp vad gäller spel när vi serkvinnliga karaktärer mördas brutalt på grund av att de är justkvinnor.

När vi ser de här momenten i spel, såhandlar det inte om en situation där två stycken, jämställda,relativt anonyma krigare ställs mot varandra. Det handlar inte omatt springa runt med en pilbåge eller pistol och försöka träffarätt för att vinna en match. Det handlar inte om strategi,koncentration, det handlar faktiskt inte om någon slags prestationöverhuvudtaget. Vad det däremot handlar om är en kvinna i enutsatt position, oftast avklädd, sexuell, som brutalt mördas föratt tillföra spelaren en upplevelse.

Om vi tittar runt på internet, och dåmenar jag inte porrsidor, utan helt vanliga öppna sidor som Youtube,så ser vi väldigt mycket material av den här sorten. Från MortalKombat ser vi scener där de kvinnliga karaktären slits av påmitten, från vaginan och upp, för att sedan kollapsa ner på markeni en pöl av dött kött och blod. Oftast laddar användarna i frågaenbart upp videomaterial av slaget med kvinnor som mördas, eller förden del äts upp levande, och kommentarsfälten är fyllda av hursexigt det är och hur kåta folk blir av att titta på det. När detnågon gång kommer in kritik från, oftast en kvinna, så blir honsnabbt nerspammad av hatmeddelanden om att hon är en konservativbitch som inte kan tillåta folk att tycka om vad de vill, trots attde, faktiskt, njuter av att se kvinnor brutalt torteras och mördas.Givetvis ofta kombinerat med de sedvanliga tillropen att hon bordevåldtas.

Det finns alltså en annan dimension avdet hela. Det handlar inte bara om att godkänna våld mot kvinnorför att de är just kvinnor, utan mycket av den här sortensmaterial är specifikt anpassat för manliga spelare som helt enkelttänder på det.

Det ska sägas att jag absolut skiljerpå fiktion och verklighet, och att jag anser att folk får fantiseraom vad de än vill. En fantasi i sig kan mycket väl anses vara sjuk,vidrig och absurd – men det är inte synonymt med att en individfaktiskt vill utföra de här gärningarna i verkligheten.

Problematiken med att det sker i ett såöppet forum som spel, däremot, är att man därigenom ger en bildav att det faktiskt inte är något som är särskilt absurt, och dethär i kombination med att spelvärlden fortfarande är en platskraftigt dominerad av killar, som i sin tur resulterar i attkommunikationen med kvinnor blir tämligen liten, har reellakonsekvenser. Jag är inte av åsikten att folk som uppskattar denhär sortens moment i spel går ut på stan och bestämmer sig föratt mörda en kvinna brutalt, men däremot ser man hur det påverkarhur kvinnor, oftast unga kvinnliga spelare, behandlas inomspelvärlden.

Det skojas om att våldta kvinnor, dettalas öppet och glatt om våldtäktsporr, tjejerna som hänger påsamma forum får skratta glatt och hålla med, eller genast blisönderflejmade. De unga kvinnorna som framför kritik, behandlassnabbt verbalt på samma vis som kvinnorna behandlas i spelen. Dethandlar inte om fiktion längre, det handlar om verklighet. Det skerinte bara i spelet, utan samma hot och samma världsbild förmedlasdagligen. Det här skedde när jag var yngre och hängde i spelforum,och det sker till samma grad idag.

Det är en problematik när den härtypen av material smittar av sig på så mångas dagliga beteende,samt syn och bemötande av kvinnor. Jag är inte en av de personernasom anser att det finns någon fara med spel där folk springer runtmed svärd eller skjutvapen för att vinna över sin motståndare.Skillnaden är att det inte handlar om att mörda, det handlar om attvinna, och det är inte så olikt att spela en fotbollsmatch när detkommer till kritan. Men de här momenten i spel med kvinnorna handlarom grov tortyr, där kvinnan oftast är lagd i en sexuell situationmd brösten tydliga, benen särade och hon sedan bönar och ber omäntligen få bli mördad av hjälten. Det handlar inte om att vinna,det handlar inte om ett spel eller en lek – det handlar om ren ochskär snuff och jag förstår inte varför den är så omtyckt ochaccepterad inom vardagsunderhållning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!