"Hamrén är en naiv drömmare"

Nyheter24:s Erik Carlsson om att förbundskapten Erik Hamrén tror att det svenska landslaget är något det inte är.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

När Erik Hamrén tog över det svenska fotbollslandslaget kände jag spänning. Lars Lagerbäck hade förvisso gjort ett fantastiskt jobb med en insiktsfullt, sparsam och effektiv fotboll. Men hans ovilja att testa nya, unga spelare var i längden skadlig för landslaget.

Det jag såg framför mig var ett 4-5-1 där vi satte defensiven och positionsspelet i första hand och sedan lät geniet Zlatan Ibrahimovic och unga, talangfulla spelare sköta anfallet. 

Tre år senare har Erik Hamrén gett oss ett naivt och ojämnt fotbollslag som struntar i att spela efter dess styrkor och svagheter. Ett drömmande lag som smått sensationellt kan rädda en i princip meningslös poäng mot Tyskland – men som aldrig kan stänga en match.

Under presskonferensen efter förlusten mot Österrike brann Hamrén till en gång.

– Vi jobbar hårt för för att få en hög högstanivå. Nu måste vi höja lägstanivån. Spännvidden är för stor. En del tycker inte att vi är tillräckligt bra och att vi ska spela därefter. Då får vi kanske fokusera på att ligga på vår lägstanivå. Men den fotboll jag vill att vi ska spela är att vi ska vara bra, förklarade förbundskaptenen.

Ledarskap handlar främst om att göra det bästa av vad man har. Är man klubblagstränare kan man köpa in spelare om man inte är nöjd med truppen man förfogar över. Är man förbundskapten handlar uppgiften om att lokalisera de rätta spelarna och förstå hur de bäst ska användas för att ta så många poäng som möjligt.

Här brister Hamrén. Och han brister för att han är en drömmare. För Sverige kan inte spela som Brasilien och samtidigt ha en hög lägstanivå. Vi är helt enkelt inte tillräckligt bra. Vi kan givetvis explodera mot stornationer då och då – men då får vi räkna med att tappa poäng i viktiga matcher mot Irland, Ukraina och Österrike.

Det är så den bistra verkligheten ser ut. I VM i Brasilien har minst 20 länder en bättre spelartrupp än Sverige. För att vi, liksom Grekland 2004, ska ha en chans krävs det att vi spelar efter våra förutsättningar – och att vi litar på Zlatan. 

Spelbolag betalar 175 gånger pengarna på att Sverige ska vinna fotbolls-VM 2014. Erik Hamréns fotbollsfilosofi gör att våra chanser minskar snarare än ökar. Därför är han inte rätt man att leda det här landslaget.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.