Måndag 25 Okt
Stockholm

"Om en man kunde visa så mycket hat – glöm aldrig att han har fans"

Stenen med Helle Gannestads ord på Utvika camping.
1 av 8
Stenen med Helle Gannestads ord på Utvika camping. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Viktor Adolfsson.
2 av 8
Viktor Adolfsson. Foto:
Rosor på ettårsdagen.
3 av 8
Rosor på ettårsdagen. Foto: Braastad, Audun
Vid minnestenen på Utöya.
4 av 8
Vid minnestenen på Utöya. Foto: NTB scanpix
Nu är ön öppen igen.
5 av 8
Nu är ön öppen igen. Foto: NTB scanpix
Pumphuset, där många av ungdomarna sköts.
6 av 8
Pumphuset, där många av ungdomarna sköts. Foto: NTB scanpix
Återinvigningen av Utöya den 4 juli.
7 av 8
Återinvigningen av Utöya den 4 juli. Foto: NTB scanpix
I två år har ön byggts upp igen och förberetts.
8 av 8
I två år har ön byggts upp igen och förberetts. Foto: NTB scanpix

I dag är det två år sedan terrordådet i Norge. Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om att vi aldrig får glömma vad syftet med Breiviks attack var. Och har vi egentligen lärt oss något?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet.

Följ honom på Twitter @viktorado.

"Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans".

Varje gång jag hör eller läser citatet från AUF-tjejen Helle Gannestad får jag gåshud. Det beskriver på ett så träffsäkert och konkret sätt den enda egentligen vägen framåt från dåd som den bomb som smällde av i centrala Oslo och de skott som dödade 69 personer på Utöya.

Men det förutsätter också något: att vi aldrig glömmer. Aldrig glömmer de som dog, de som överlevde, de som hjälpte varandra att komma undan massmördaren och terroristen. Och, om en man kunde visa så mycket hat – glöm aldrig att han har fans.

Två år efter terrorattacken är Norge ett annat land. Men mördarens hat mot muslimer lever vidare – både i vårt grannland och i Sverige. Bloggaren Fjordman skriver vidare på det som var en del av underlaget till terroristens manifest. Peder Nöstvold Jensen, som han egentligen heter, har till och med fått ett stipendium på 75 000 kronor från stiftelsen Fritt Ord för att kunna ge ut en bok.

Islamofobin växer sig starkare i Skandinavien. "Islam är ett värre hot än nazismen" är nu en vedertagen sanning i bloggar, sociala medier och kommentarsfält.

Den 22 juli 2011 var det dock den norska socialdemokratiska regeringen och det socialdemokratiska partiets ungdomsförbund som var målet med attackerna. Arbetarrörelsen. "Gör inte politik av Utöya", säger vissa. Men attacken var i allra högsta grad politisk. Det måste vi komma ihåg, särskilt i tider då nazister väser "landsförrädare" när de förföljer Mona Sahlin i Almedalen. Exakt samma epitet som hon och många andra benämndes med i terrormanifestet.

I dag skriver Expressenjournalisten Niklas Svensson på Twitter att vi aldrig borde säga Utöyamördarens namn igen. Men vi får aldrig glömma att den fascistiske terroristen heter Anders Behring Breivik.

Det gör ont, det tar emot. Men glömmer vi vem massmördaren är riskerar vi också att glömma syftet med hans attack och alla hans sympatisörer och inspiratörer. 

Då kommer vi inte se varningstecknen nästa gång heller.


Kommentera
Kopiera länk
Dela