Onsdag 14 Apr
Stockholm

"Grattis Norge till rasister i regeringen"

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24. Foto:

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om att främlingsfientliga Fremskrittspartiet bildar regering med Høyre. "Grattis Norge, ni har nu ett främlingsfientligt parti som kan vara med och styra ert land".

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

I måndags var jag i Oslo för att gå på valvaka. Som väntat var valets vinnare Erna Solberg och hennes parti Høyre. Och även om Arbeiderpartiet blev största parti, kommer Høyre att bilda regering. Det görs tillsammans med tre andra partier i samarbetet, varav ett är det främlingsfientliga, populistiska Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiet vill bland annat göra det avsevärt svårare att bli medborgare, ha avskilda fängelser för invandrare och språktesta fyraåringar. Det var också i Fremskrittspartiet som Anders Behring Breivik var engagerad under många år.

På valvakan lyssnade jag på några av Norges främsta politiska redaktörer. En av dem sade att det som var mest förvånande i valkampanjerna var hur nuvarande statsminister Jens Stoltenberg hellre försökte skrämma väljarna till att inte rösta på en regering där Fremskrittspartiet ingår, än att presentera nya politiska lösningar.

Politik handlar i allra högsta grad om att ha lösningar på samhällets utmaningar. Men det handlar också om att stå upp för de värderingar man tror på. Stoltenberg har förstått vad Fremskrittspartiet står för och försökte förmedla det till väljarna. Tyvärr fattade inte norrmännen budskapet.

När Erna Solberg tidigare fått frågan om det inte är problematiskt att bilda regering med Fremskrittspartiet, har hon svarat något i stil med att det alltid innebär utmaningar att bilda regering med andra partier. Därmed har hon likställt Fremskrittspartiet med vilket parti som helst.

Så grattis Norge, ni har nu ett främlingsfientligt parti som kan vara med och styra ert land de kommande åren. För Sveriges del hoppas jag att vi väljer klokare och röstar för att minimera rasisternas makt, både under det kommande kyrkovalet på söndag och i valet den 14 september 2014.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela