Måndag 19 Apr
Stockholm

"När ingen ser" – filmen om barnsexhandeln ses knappt av någon

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24.
Erik är nyhetsreporter på Nyheter24. Foto:

Nyheter24:s Erik Carlsson om en dokumentär alla borde se – men förmodligen inte kommer att orka med. "När ingen ser" är en film om den globala barnsexhandeln. Ett ämne folk blundar för.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Erik Carlsson

Erik är nyhetsreporter på Nyheter24 med fokus på brott och straff samt internet.

Här kan du läsa fler kolumner av Erik.

Twitter: @ErikCarlsson

"När ingen ser"

"När ingen ser" har premiär den 1 oktober. Då inför hundratals speciellt inbjudna makthavare som kan göra stor skillnad och belysa frågan om barnsexhandeln på ett direkt vis.

Den 2 oktober släpps filmen gratis på nätet, bland annat på ECPAT:s hemsida.

ECPAT är en politiskt och religiöst obunden barnrättsorganisation vars vision är en värld utan barnsexhandel.

Läs mer om ECPAT här.

När filmen slutar har vi varit i Sverige, Rumänien, Kambodja, Sydsudan och Sverige igen.

Vi har sett en äldre svensk man gripas för att ha köpt sex av en liten pojke på ett hotellrum i Kambodja. Turister som betalar för att få fotografera gatubarn nakna. Pedofiler som byter filmer med varandra över nätet. Och vi har fått följa med polisen när de spårar en svensk pappa som misstänks för att ha våldtagit sin egen dotter.

Några i publiken gråter. 

Det rör sig kanske om två-tre personer, men de utgör ändå omkring 20 procent av alla tittare.

Det är nämligen inte särskilt många journalister som kommit för att se pressvisningen av "När ingen ser". En film om den globala barnsexhandeln gjord av regissörerna Ulla Lemberg och David Herdies och beställd av organisationen ECPAT.

Lite dråpligt är det då filmen fått namnet "När ingen ser" och gjorts just för att människor den här gången ska orka se och stoppa barnsexhandeln. "Jag tror att ämnet avskräcker", förklarar ECPAT:s pressekreterare Thomas Andersson efteråt. 

Det har han förstås rätt i. Filmen är en tung, blöt och kall mantel som lägger sig över besökarna från scen ett och gör ont. Men den – och framför allt barnsexhandeln – måste belysas och uppmärksammas. Att fortsätta blunda för barn som blir våldtagna är att begå tjänstefel som människa.

Nu får "När ingen ser" sannolikt inte särskilt stort medieutrymme. Det är enkelt att tacka nej till att se en film om barnsexhandel en fredag i Stockholm samtidigt som pressvisningarna för kommersiella storfilmer är fullsatta.

Men filmen har premiär för hundratals inbjudna makthavare den 1 oktober och släpps gratis på nätet dagen efter. Jag skulle önska att du såg filmen och tog dig tid att uppmana en makthavare att göra detsamma.


Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela