Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Ångest inför Halloween? Oroa dig för viktigare saker!"

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om att det finns bättre saker att tänka på än hur man ska klä ut sig i helgen.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

För alla er där ute som har ångest över vad ni ska ha på er under helgens kommande halloweenfest, kommer här några tips på vad ni i stället borde oroa er för.

Kvinnlig könsstympning. Mer än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år könsstympas varje år runtom i världen. Könstympning innebär exempelvis att delar av blygdläppar eller klitoris skärs bort. 

I vissa fall tas allt bort och huden sys därefter ihop. Kvar lämnas en millimeterstor öppning. Ofta görs det utan någon som helst bedövning och med smutsiga verktyg. Det är så hemskt att det knappt går att smälta.

Sverige påstås vara bland de bästa på jämställdhet. I förra veckan kom rapporten Global Gender Gap där det gick att läsa att Sverige har små klyftor mellan kvinnor och män. På listan hamnar vi på en fjärdeplats i världen och är därmed en av de länderna som klarar sig bäst. 

Att vi verkar vara helt fantastiska ger en del personer anledning att tro att vi är klara med arbetet mot ett ojämställt samhälle. Och det är det som gör mig orolig, för vi har en väldigt lång väg kvar till jämställdhet. 

Kvinnor förväntas ta ansvar för män. Kvinnor är mer välutbildade än män. Ändå är det vi kvinnor som stannar hemma med barnen i störst utsträckning. Vi utför ändå den mesta delen av det obetalda hemarbetet. När kvinnor släpps in i styrelserummen höjs kvalitén på styrelsearbetet, kvinnor har nämligen högre närvarofrekvens vilket leder till att de män som sitter i styrelsen också ser till att dyka upp oftare. 

Kvinnor tar alldeles för stort ansvar för att männens liv och arbetsliv ska gå ihop. Så, sluta ha ångest över helgens utklädnad och gör i stället något åt de verkliga utmaningarna där ute.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.