Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

"Tack för inlägget om unga kvinnors sjuka drömmar"

"Därför blir jag djupt provocerad av Karl-Johan Karlssons krönika" – Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz om Expressenjournalisten Karl-Johan Karlssons syn på kvinnor och det ansvaret kvinnor bär för de ideal som finns.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

Likt många andra kvinnor är jag oerhört medveten om hur jag ser ut och hur det förhåller sig till hur jag borde se ut. Jag vet vad jag stoppar i munnen och mår oftare än vad jag egentligen vill erkänna dåligt över det. För varje gång jag ser en modell, jämför jag mig med henne och kommer sällan vinnande ur jämförelsen – trots att jag på ett intellektuellt plan vet att hon är retuscherad och att jag är på riktigt. Därför blir jag djupt provocerad av Karl-Johan Karlssons krönika "Så sjuka är unga tjejers drömmar" i måndagens Expressen. Men samtidigt blir jag också tacksam.

I Karl-Johan Karlssons värld bär vi kvinnor själva ansvaret för det sjuka ideal som finns. Enligt honom är modellerna smala eftersom att vi kvinnor har en sjuk dröm om att vara pinnsmal. Att idealen bottnar i en störd samhällsstruktur där vi kvinnor är objekt skriver han ingenting om. Att modellerna är smala på grund av att det är en industri med ekonomiska intressen i botten som får oss att känna oss mindre snygga, glöms också bort. Allt är vårt eget fel. 

Karl-Johan Karlsson försöker dessutom hjälpa oss genom att snällt berätta att män inte alls är intresserade av taniga kvinnor, utan hellre vill ha en kvinna med smal midja och breda höfter. Om ännu ett ideal att förhålla mig till är all hjälp jag kan få, vill jag hellre vara utan.

Men hur provocerad jag än blir av Karl-Johan Karlssons inlägg, blir jag samtidigt också tacksam. För hur många artiklar han än skriver om Fredrik Reinfeldt, är det först nu jag får en riktig bild av hans syn på hur världen funkar ur ett jämställdhetsperspektiv. Fler borde skriva fritt i ämnet så att vi får veta vilka som faktiskt står på kvinnornas sida, och vilka som inte gör det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.