Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
38
reaktioner idag

Därför tycker jag att det är okej att döda djur

Nyheter24:s Gabriella Bark diskuterar slakt, dubbelmoral och att blunda för sanningen.

Gabriella Bark.

Gabriella Bark.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är en tidig soluppgång i november. Det är kallt men ännu har inte minusgraderna haft sin premiär. Det är en fuktighet i luften som gör att barrdoften förstärks ytterligare i utsiktstornet. Plötsligt bryts tystnaden av ett knak. Det är en 400 kilos älg som stillsamt står i dungen och äter. Den kikar upp med sina vackra bruna ögon och lena mule, tittar sig omkring, för att sedan harmoniskt fortsätta med sin syssla - *BOOM*.

Det ekar mellan träden. Gräset färgas rött. Och det stora djuret drar ett sista djupt andetag medan den livlöst faller till marken. 

Debatten flyter upp till ytan nästintill varje höst – det vill säga då älgjakten startar. Det läggs upp bilder i människors Facebookfeed, många tar illa upp och äcklas av detta. De vill inte se "mördade djur" på sin Facebook fylld av mys- och festbilder.

Men välkommen till verkligheten.

I stället går de till frysdisken på ICA och köper masslaktade kycklingfileer. Djur som hängts upp och ned, fått en elchock i huvudet för att sedan få halsarna avskurna (den så kallade avblodningen). Konsumenten strosar sedan vidare till köttfärsen inför fredagsmyset, där det händer att djuren blivit uppskurna levande, blivit svårt slagna med verktyg och fått svansen avklippta efter att ha levt ett hemskt liv – instängda och psykiskt misshandlade. 

När tacosen är klar tar konsumenten en bild på sin mysmiddag, och medan de lägger upp den på Facebook passar de på att lägga en arg kommentar på någons nytagna älgfoto som de får syn på.

What.... the fuck?

Nej. Jag sitter hellre på knä och sliter ut inälvorna på att djur jag vet hur det slutade för, i stället för att blunda för sanningen samtidigt som jag sitter och fyllekäkar en torterad ko med ost på på Donken efter Sture P.

Jag är från Norrland och där är vi uppvuxna med älgjakt. Det är knivar, det är slakt, styckning, filéra och paketera in. Scener som skulle kunna komma från The Walking Dead. Klart som fan att det låter hemskt om man är van att få det "mördade" djuret serverat på en dekorerad tallrik inne på Riche tillsammans med en sparris på toppen?

Så till alla hycklare. Sluta ogilla bilderna på de skjutna älgarna om du själv äter kött.

This time, I want that blood on my hands.

Mer:

Snål, pretto eller bantar-nörd – därför har du inga vänner