Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.

Tips till ”feministiska” män

Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz ger tips till alla män som inte riktigt har fattat vad det innebär att vara feminist.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

”Feministiska”män är alla de män som påstår sig vara feminister men som inteförstått att ordet faktiskt också förpliktigar. Det är inte baraett ord man kan slänga sig med. För att göra detta tydligt, kommerhär mina tips till att dessa män som inte riktigt fattat dettaännu.

När du talar med en kvinna kring enfråga där du har mer kunskap, sluta påpeka det i varje mening.Försök att inte skratta högt när kvinnan du pratar med kommer medsina tankar och resonemang. Och säg inte ”men du förstår väländå att jag agerar som jag gör nu för att provocera dig, förlåtom du blir ledsen” för att i nästa stund fortsätta dumförklarahenne. Alltså, sluta använda härskartekniker genast.

När du bli tillfrågad att delta iett helmanligt sammanhang, så som ett panelsamtal, tacka nej. Jagförstår att du tycker att du är expert inom ditt område. Att dutycker att du jobbat hårt för att lära dig det du kan. Men detinnebär inte att din kunskap är så viktig och djup att den baramåste spridas till resten av världen. Du har ett ansvar. Det ärväldigt få människor som besitter så unik kunskap, att de intekan bytas ut. Och det gäller även dig, faktiskt.

När du är i ett rum med andramänniskor (alltså i de flesta sammanhang), ta ansvar för detutrymme du tar. Sluta att endast lyfta män. Försök att i den därmeningen du börjar med ”precis som den här personen sade…”hälften av gångerna lyfta kvinnor. Om du dessutom på riktigtbörjar lyssna på kvinnorna i rummet, kommer du snart upptäcka attmånga av de kloka tankarna kommer från dem. Men att de oftaupprepas av en man som tar åt sig äran och som du i nästa steglyfter som din manliga kollegas idé. Och när du ändå är igång,testa också att hålla korta inlägg och inte upprepa dig. Du kommeratt upptäcka att samtal blir bättre när fler än du själv är medi det.

Alltså, följ tipsen och så kanskeockså du blir en feminist på riktigt.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev