"Det pågår ett krig mot unga tjejer på nätet"
Nyheter24:s Ellen Grefberg om hur unga tjejer kränks och trakasseras på nätet medan polisen står maktlös inför de anonyma avsändarna.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Ellen är nyhetsreporter på Nyheter24.
Följ henne på twitter @EllenSofia
Andra året på gymnasiet gjorde någon en fejkprofil med en bild på mig där jag var full. "Slyna", stod det. Jag tror det förklarades att jag var äcklig också. Jag minns att folk frågade om det var jag själv som lagt upp kontot.
Eftersom jag både kände mig maktlös och förnedrad så klarade jag inte av att fokusera på nimubusmolnen som vi läste om på geografin så jag berättade för läraren vad jag blivit utsatt för. Han lyssnade, nickade och frågade vad jag lärt mig av den här händelsen.
Åtta år senare pratar jag med polisens pressansvarige i Kronobergs län, frågar om ett ärende där en flicka trakasserats i sex månaders tid av flera olika avsändare. Hon har kallats hora och man vill att hon ska dö. Man ber mig specificera så gott jag kan, det finns flera liknande fall bara i detta län.
I ett av dessa har flera 13-åriga tjejer i en skolklass lagts ut på en profil Ask.fm med texten ”Horor till salu”. De polisanmälde kontot men anmälan lades ner. Polisen har ingen chans att ta reda på vilka som ligger bakom men det är antagligen någon i klassen, tror man.
Jag loggar in på Ask.fm. Ser en bild på en flicka på en brygga, hon ser snäll ut, inte en av de allra coolaste i plugget utan snarare en av de som står i bakgrunden. "HORA" står det skrivet över bilden, sedan deklareras det att hon är äcklig, att ingen vill vara hennes kompis och att allt vore bättre om hon inte fanns över huvud taget.
Det pågår ett tyst krig mot kvinnor på nätet, ett med hemliga avsändare.
Men dessa troll bor inte i hålor under jorden. De är klasskompisar och jämnåriga i samma stad. Det är pojkar och flickor från samma bakgrund som sina offer och de går hårdast åt tjejerna, som alltid kallas horor, slampor och slynor.
Ask.fm, sidan där övergreppen sker förbjuds nu i vissa skolor. Men sajten är bara ett medel. När jag blev utsatt var det på Playahead, dåtidens version av Facebook. Grundproblemet är istället ungas inställning gentemot varandra och att detta kan pågå undan vuxenvärldens radar.
Vad jag lärde mig när jag själv hängdes ut? Att vuxna saknade förståelse för hur det känns att bli kränkt på det där sättet.