Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kraschade Porschar, lyxliv och nacktatueringar – länge leve kungahuset

1 av 1

Krönika. Krönika | 01/02/2014 12:58

Nyheter24:s Gabriella Bark berättar om sin syn på det svenska kungahuset.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Min mormor gick bort i somras. En stålkvinna på 87 bast som arbetat på sjukhus från 15 års ålder, arbetat med att hjälpa ungdomar samt uppfostrat tre barn. Under sommaren 2013 åkte hon in på ett sjukhem. Efter att själv ha gjort så mycket för samhället var det nu dags för samhället att göra någonting för henne. Men blev det så? Nej. När jag kom dit första gången så var hon felmedicinerad, tovig i håret och ensam.
Jag förmådde mig inte att skälla på sjuksköterskorna då de var blåa i ansiktet av underbemanning.

"Vi har inte nog med resurser", sa en av dem till mig när jag gråtandes kammade igenom mormors hår.

En tidig morgon denna vecka satt jag och åt frukost samtidigt som jag läste tidningen. Plötsligt fick jag syn på rubriken "Prinsen storsatsar". Positivt överraskad läste jag vidare. Men drömmarna om en arbetande prins krossades i takt med flingorna i min mun. "Carl Philip satsar hårt inför årets racingsäsong och sin egen superbil på 420 hästkrafter", lyder ingressen. Prinsen ska inte börja jobba, han har skaffat sig en ny racerbil.

127 miljoner kronor. Det är vad vi i dag betalar till apanaget. För den summan skulle man kunna förvänta sig ganska mycket. Eller åtminstone något. 

Efter en snabb analys har jag nu räknat ut vad vi får för dessa pengar.

Carl Philip: Prins Carl Philip sysselsätter sig i dag med att göra – absolut ingenting. Han representerar Sverige genom att krascha porschar, hamna i slagsmål på nattklubbar och ligga med före detta Paradise Hotel-deltagare. Hans största prestation hittills var när han delade ut en vas under årets idrottsgala. Prinsens bidrag till riket har i stora drag varit slitage på kungahusets kreditkort samt att han fixat in slottets första nacktatuering. 
Madeleine: Madde har en förkärlek till bad boys och Marlboro Lights. Väl valda intressen för en sessa kan man tycka. Folket jublade när hon dumpade den otrogne Jonas. Men vad byter hon ut honom mot? Jo, Chris O'neill. Chris har ett företag vars bas finns i paradiset på Caymanöarna i syfte att slippa betala skatt. Snacka om att vara ett bra föredöme till Sveriges skattebetalare. 

Kung Carl Gustaf: Sveriges statschef kvalar nog in som den i familjen med minst rent mjöl i påsen. Kungen gillar precis som sin son att köra för fort och att festa med b-kändisar. Det påstås även att han varit otrogen mot Silvia mitt framför näsan på svenska folket. Min fråga är: Hur skall kungen kunna representera ett land när han har koll på exakt noll av hans två huvuden?
Drottning Silvia: Spenderar dagarna med att forska. Detta för att luska fram hur pass mycket hennes pappa slängde upp armen i luften under nazitysklands hetaste år. 
Victoria och Daniel: Seriösa och jordnära människor.Tar säkert sitt arbete med att klippa band och visa upp sig på fullaste allvar. Dock är min fråga: har vi verkligen behov av deras tjänster?

I Sverige i dag tvingas folk jobba med cancer då Försäkringskassans nya regler nekar dem till vila. Åke och grabbarna på sågverket sågar av sig armar och ben för att sedan glatt knata tillbaka när de läkt ihop med orden att man ska vara glad att man har ett jobb. Detta medan Carl Philip ligger med en drink i ena handen och en stjärt i den andra på en lyxyacht borta i St. Tropez. En semester från semestern så att säga.

Men vilka är då nötterna till rådgivare? Är de så pass rädda för att få sparken att de inte vågar säga åt kungafamiljen att de faktiskt måste bidra för att skattebetalarna ska gå med på att finansiera deras lyxliv, utan att det ska bli som Versailles 1789? Tydligen. 

127 miljoner i rena skattepengar för ett gäng glidare, Paradise Hotel-deltagare och några vink från balkongen. Samtidigt som min mormor tvingades dö ensam och misskött på grund av att det saknas pengar. 

Min slutliga fråga är: Om nu kungafamiljen är en dörröppnare åt svenska företag utomlands, som en del hävdar – låt då näringslivet i Sverige finansiera hela kungahuset. Vi skattebetalare vill inte finansiera vuxna människor som glider omkring utan en vettig sysselsättning och som far runt mellan de mest exklusiva semesterorterna i världen. Inte en gång, utan flera gånger per år. Ett lyxlirarliv i världsklass. 

En del kallar dem dörröppnare - jag kallar dem Sveriges största bidragstagare.