Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är inte mitt ansvar att undvika våldtäkt"

1 av 1

Krönika. Krönika | 28/01/2014 13:43

Nyheter24:s Emma Malmlöf: Det är bara januari och jag har redan tvingats läsa årets dummaste debattinlägg.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lucia Ray tycker att jag borde sätta upp regler för mig själv, så att jag i förväg kan varna den kille jag träffar för vad jag vill och inte vill. 

Gör jag inte det, ja då ligger det också på mig om han skulle våldta mig.

Jag vet inte vem Lucia Ray är, eller varifrån hon fått sina unkna värderingar, men hon skriver i Sydsvenskan att kvinnor måste se sitt eget ansvar vid våldtäkter.

Ursäkta, vänta lite. Läste jag just det där? 

"Om man använder klokhet och lite objektivt tänkande borde man förstå att om man har börjat vara kroppsligt intim med en annan person kan det bli väldigt svårt att hantera situationen. Särskilt med tanke på att vissa personer tar sig väldigt fort fram mot samlag. Den andra hänger kanske då inte med i takten och det blir svårt att tänka och agera så som man egentligen vill", skriver hon.

Men nej, Lucia Ray. 

Även när vi är hemma hos mig, även när vi har hånglat, även när jag är naken ska jag inte behöva fortsätta utan förvarning. Precis när jag vill ska jag få säga nej och få det respekterat. 

När du skriver att den andra "inte hinner med i takten" och att det därför "blir svårt att tänka och agera som man egentligen vill" vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.

Du menar alltså att om jag gjort en kille kåt så får jag lite skylla mig själv, eftersom jag borde förstå att han inte kan agera rationellt då? Det är ungefär lika nedvärderande för mig som kvinna som för män i allmänhet. 

Att ändra sig och skylla på den andre är fel

Du har rätt i en sak. Det du skriver om att ta ansvar betyder att återta makt över sitt liv och sig själv och erkänna att man gör misstag, ibland med traumatiska konsekvenser.

Att i efterhand ändra sig och göra sig själv till ett offer är aldrig rätt. Men när du också skriver vidare framgår det tydligt att det inte bara är kvinnor som efter samlaget ändrar sig du tycker har ett ansvar.

"Det är sant att män allmänt är starkare än kvinnor, men det är ändå kvinnan som bestämmer hur långt en man får gå med henne. Vet hon det i förväg och talar om det för mannen, då bör det inte bli så svårt att urskilja samtycke till våldtäkt om det skulle behövas", skriver du vidare.

Jag kan inte gå runt och anta att varje man är våldtäktsman. Att de inte kan ta ett nej, eller att de blir så kåta att de struntar i vad jag inte vill. 

Men även om jag nu skulle göra det, menar du att jag måste säga till innan vi hamnar hos honom att jag inte vill ha sex? 

Finns det i så fall någon tidsgräns innan det ligger på mitt ansvar om han gör något jag inte vill? 

Det är inte mitt ansvar som kvinna att försöka undvika att bli våldtagen, Lucia Ray. Det låter lika unket som resonemanget: "hon hade kort kjol och var lite påverkad, så hon får skylla sig själv" och jag trodde vi var klara med det.