Fredag 17 Sep
Stockholm

Liberal, humanist eller moderat – men aldrig feminist

Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24.
Seher Yilmaz, krönikör på Nyheter24. Foto:

Flera makthavare vägrar ta i begreppet feminism. Varför gömmer sig Reinfeldt, Spendrup och Sabuni? Det frågar sig Nyheter24:s krönikör Seher Yilmaz

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Seher Yilmaz

Jobbar med public affairs, är ordförande för Rättviseförmedlingen och brinner för jämställdhet.

Följ Seher Yilmaz på Twitter här.

I helgens lördagsintervju i Sveriges Radio intervjuades Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup. På frågan om han är feminist svarade han nej och förklarade bland annat att det berodde på att han inte riktigt är klar med vad det innebär. Han kallar sig i stället humanist.

Spendrup är inte ensam om att inte kalla sig feminist. Sveriges förra jämställdhetsminister Nyamko Sabuni sade sig kämpa för ett jämställt samhälle där män och kvinnor har lika rättigheter, men kallade sig inte heller feminist. För Sabuni räckte det att kalla sig liberal. Även vår statsminister Fredrik Reinfeldt säger nej till feminism, han säger kort och gott att han är moderat. 

Enligt Svenska Akademiens ordlista är feminism en ”rörelse för kvinnors jämställdhet med män”. För mig innefattar den rörelsen också ett erkännande om att kvinnor inte är jämställda med män idag. Jag kan inte förstå hur det kan vara så svårt att skriva under på det.

Det kanske är naivt av mig, men jag förväntar mig att ledande personer i vårt samhälle ska förstå att det finns strukturer som hindrar människor från att nå sin fulla potential. På samma sätt 
förväntar jag mig att dessa personer ska arbeta för att riva dessa hinder och stå upp för feminism. 

För mig är det inte tillräckligt att man försöker gömma sig bakom något annat ord. Det borde vara självklart för alla att arbeta för att samhället ska sluta göra åtskillnader mellan människor baserat på deras kön. Likaså borde det vara självklart att vara påläst om det man uttalar sig om. 

Inte minst om man är en av näringslivets främsta ledare.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela