Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24
Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24 - Foto: Magda Omerspahic

"Feministerna ger nog fan i vad du tycker, Göran Greider"

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström skriver om medelålders gubbar som tror att de kan säga åt kvinnor vad de ska eller inte ska göra.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om författaren

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom 

I dag deklarerar Göran Greider på ledarplats i ETC att han minsann inte kommer att lägga sin riksdagsröst på Feministiskt Initiativ - jag är inte förvånad. Greider motiverar sitt val med att beskriva sin värsta mardröm, nämligen att FI får 3,5 % och därmed inte kommer in i riksdagen, medan Alliansen behåller makten för att de rödgröna förlorar med mindre än 3,5 %.

Att Göran Greider uppenbarligen inte har näsa för politiska trender eller att känna av hur vindarna blåser kan vi prata om någon annan gång. Likaså hans syn på hur demokrati bör fungera. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att han så tydligt klappar hela kvinnorörelsen på huvudet och förklarar att "Lilla gumman, visst kan vi prata om kvinnofrågor, vi måste bara lösa de här mycket viktigare ekonomiska frågorna först". 

För precis så har vänstern resonerat i alla tider, och med sin text håller Greider liv i en mycket lång tradition av män som förklarar för kvinnor att deras rättigheter och välmående kommer först på andra plats på listan över prioriterade ärenden. Marx gjorde det, Björn Afzelius gjorde det, och många däremellan och efter har gjort det.

Men vet du vad Göran, jag tror att den feministiska rörelsen är ganska trött på att bli klappade på huvudet av medelålders män med namn som Karl, Björn och Göran. De har väntat i 180 år på att det ska bli deras tur, och ger nog fan i vad du tycker att de ska eller inte ska göra den 14 september.

/
/
Senaste nytt

Ökat sug efter fjällstuga

Tre falska myter om alkohol – enligt alkoholforskaren

Är det bra med ett glas vin om dagen? Och stämmer det att alkohol hjälper dig att somna? Alkoholforskaren Sara Wallhed-Finn slår hål på tre vanliga myter om alkohol.

CAN om alkoholmätningen: Inte hundraprocentig

CAN:s rapport om att över tre miljoner svenskar dricker för mycket har väckt debatt. Svaren i enkäten har fördubblats då man utgår från att många underskattar hur mycket de egentligen dricker.

Nyfödd dog – sjukhus gjorde fel 25 gånger

Ett nyfött barn dog på Skaraborgs sjukhus efter att sjukhuset gjort fel 25 gånger, rapporterar Sveriges Radio Skaraborg.

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

Krigsvetarna vid den brittiska tankesmedjan Rusi tror inte på någon ukrainsk motoffensiv under 2024. Ukraina behöver först rekrytera, utbilda och utrusta soldater.

Skrapade rutan för dåligt – riskerar 12 4000 kronor i böter

1 timme sedan
En 21-årig man i Uddevalla körde bil utan att ha skrapat rutan. Nu har han åtalats för vårdslöshet i trafiken och riskerar böter på 12 400 kronor.