"Feministerna ger nog fan i vad du tycker, Göran Greider"

- 09/04/2014, 09:46 -
Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24

Totte Löfström, debattchef hos Nyheter24

Magda Omerspahic

Nyheter24:s debattchef Totte Löfström skriver om medelålders gubbar som tror att de kan säga åt kvinnor vad de ska eller inte ska göra.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag deklarerar Göran Greider på ledarplats i ETC att han minsann inte kommer att lägga sin riksdagsröst på Feministiskt Initiativ - jag är inte förvånad. Greider motiverar sitt val med att beskriva sin värsta mardröm, nämligen att FI får 3,5 % och därmed inte kommer in i riksdagen, medan Alliansen behåller makten för att de rödgröna förlorar med mindre än 3,5 %.

Att Göran Greider uppenbarligen inte har näsa för politiska trender eller att känna av hur vindarna blåser kan vi prata om någon annan gång. Likaså hans syn på hur demokrati bör fungera. Vad som är än mer anmärkningsvärt är att han så tydligt klappar hela kvinnorörelsen på huvudet och förklarar att "Lilla gumman, visst kan vi prata om kvinnofrågor, vi måste bara lösa de här mycket viktigare ekonomiska frågorna först". 

För precis så har vänstern resonerat i alla tider, och med sin text håller Greider liv i en mycket lång tradition av män som förklarar för kvinnor att deras rättigheter och välmående kommer först på andra plats på listan över prioriterade ärenden. Marx gjorde det, Björn Afzelius gjorde det, och många däremellan och efter har gjort det.

Men vet du vad Göran, jag tror att den feministiska rörelsen är ganska trött på att bli klappade på huvudet av medelålders män med namn som Karl, Björn och Göran. De har väntat i 180 år på att det ska bli deras tur, och ger nog fan i vad du tycker att de ska eller inte ska göra den 14 september.