Ellen Grefberg.
Ellen Grefberg. - Foto: Letti Freivalds

"Nej, ni vill inte alls ha naturliga kvinnor"

Skippa skitsnacket om du ska hylla naturlig skönhet. Det är det mest förrädiska idealet av alla.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Ellen Grefberg

Ellen Grefberg är reporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter här: @EllenGrefberg 

Av alla skönhetsideal där ute som bankas in i våra huvuden, trycks ner i våra halsar, upprepas av skönhetsindustrin och förstärks i media tills vi börjar missta dem för sanning finns det ett som jag avskyr mer än alla andra.

Det naturliga. Låt mig förklara varför: 

När någon, av min erfarenhet alltid män, säger att han "gillar naturliga tjejer" fylls jag av en olustig känslaDet finns nämligen en jävligt skev syn på vad en naturlig tjej är för något. Bilden av naturlig skönhet är att inte vara tillfixad, inte ansträngd, men ändå motsvara idealen. 

Nyligen startades bloggen "Hairy legs club" som valde att hylla äkta naturlig skönhet. Där postade tjejer bilder på sina naturligt vildvuxna ben och peppade varandra att våga lägga ned rakhyveln, eftersom de är fina som de är. Bloggen hyllades av tidningar världen över medan arga (män)niskor rasade i kommentarsfält och kallade kvinnorna äckliga. Äckliga för att de valde att vara lika naturliga med sina ben som män är varje dag. 

Även i Nyheter24:s kommentarsfält skrevs det att kvinnor som inte rakade ben var både lata och ofräscha, "vi alla gör uppoffringar för att se bättre ut", skrev en man.

Och det är den där oförståelsen som gör det naturliga idealet så förrädiskt. För samtidigt som det är fruktansvärt krävande att se ut som en fräsch och solskysst sommaräng blir det även fult att anstränga sig. 

Newsflash: vi vaknar alltså inte upp med rakade armhålor, plockade ögonbryn, ett böljande hårsvall, lena ben, perfekt hy och kritvita tänder. Och när många andra trender är svåruppnåeliga är den naturliga ett slag i magen på alla som redan känner att de inte duger som de är, som kämpar för fullt med att vara exakt så som skönhetsindustrin och media lärt oss att vi måste vara. 

I en frågeställning under artikeln om Hairy legs club svarade 59 personer att det är dags för kvinnor att sluta raka benen medan nästan fem gånger fler ansåg att det inte alls är dags för kvinnor att ge upp hyveln. 120 personer brydde sig inte, och lets face it – det är inte en big deal om man som kvinna rakar benen eller inte. 

Men är du en av alla där ute som "gillar naturliga tjejer", kan du väl skippa skitsnacket eller välkomna lite benhår. 

Jag lutar allt mer åt att göra det senare. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.