Mohamed Said.
Mohamed Said. - Foto: Privat

"Vi har nog världens smartaste taxichaufförer"

Skådespelaren och studenten Mohamed Said skriver om överkvalificerade taxichaufförer och utbildning som blir värdelös.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Mohamed

Arbetar som skådespelare och studerar ekonomi på universitet i Stockholm.

Instagram: @mohamedsaids

Facebook: https://www.facebook.com/mohamedamadsaid

Föreställ dig ditt drömyrke, ett yrke som du velat ha sedan du var liten. Föreställ dig att du ger upp större delen av din ungdom för att studierna till yrket kräver det. Föreställ dig alla uppoffringar, svett och sömnlösa nätter du spenderar för att nå det.

Sedan kan du föreställa dig att du står där vid mållinjen med examen i handen som bevis på att du lyckats, att alla uppoffringar och all frånvaro från familj och vänner äntligen har betalat av sig. Nu är du äntligen ute på arbetsmarknaden och kan försörja din familj med det jobb du älskar.

Men så kommer en dag då din utbildning blir totalt värdelös. Att allt du kämpat för plötsligt är bortkastat. För olika omständigheter kommer göra att du måste fly ditt land och flytta till Sverige. 

Denna och liknande historier cirkulerar i dag på våra gator i form av taxichaufförer. Någon av dina taxifärder har med största sannolikhet rattats av en ingenjör, en arkitekt eller en annan akademiker. De är utbildade individer som har arbetat med andra yrken i sina länder, men som inte fått sin utbildning tillgodoräknad i Sverige. 

I dag jobbar de som taxichaufförer för att kunna försörja sin familj. För mig går det inte ihop att neka personer som utbildat sig utanför EU jobb utan någon som helst prövning av personens kompetens. Detta samtidigt som vi spenderar mycket pengar på att hyra in personal från andra länder. För en utländsk medborgare krävs det i dag bara ett erbjudande från ett svenskt företag för att få komma och jobba i Sverige. 

Men för en person som är folkbokförd i Sverige, men har en utländsk utbildning som många av våra taxichaufförer, blir det krångligare. De får inte jobberbjudanden, utan får själva söka anställning som alla andra. Den enda skillnaden mellan dem och andra svenskar är att deras utbildning är utländsk - och då sällan tillgodoräknas.

Jag anser absolut inte att man ska anställa personer blint. Däremot tycker jag att vi ska lägga ned resurser på att utveckla någon form av prövning för de som vill få sin utländska utbildning tillgodoräknad i Sverige. Detta så att de kan jobba med det de faktiskt är utbildade till och duktiga på. Då slipper vi dessutom att hyra in personal från andra länder till höga kostnader och kan investera i vårt eget land. 

Nu har vi i stället överkvalificerad personal som jobbar som taxichaufförer eller är arbetslösa. Missförstå mig rätt, det absolut inget fel med att arbeta som taxichaufför. Det är ett respekterat och högt serviceinriktat yrke. Men jag ska be dig en sista gång om att föreställa dig någonting. 

Föreställ dig att varje dag jobba med något du inte är intresserad av. Föreställ dig att timme efter timme, varje dag, veta att du i stället kunnat jobba med det du kan så bra och är utbildad till. Föreställ dig det.

Jag vet inte längre vad jag ska säga till mina vänners föräldrar och släktingar när de berättar om alla avslag de fått på anställningar. Snart är det val och jag vet inte om det kommer att komma någon lösning på det här. Jag vet inte heller om vi någon gång kommer att satsa på att utnyttja de kunskaper som faktiskt finns i landet bättre. 

Men till dess kan vi i alla fall skryta med att vi har världens smartaste taxichaufförer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!