Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Han ska plågas resten av sitt liv"

Gustav Holmström.
1 av 1

Gustav Holmström.

Krönika. Krönka: Gustav Holmström | 11/06/2014 15:38

KRÖNIKA. Nyheter24:s Gustav Holmström om vad som borde hända med Engla-mördaren Anders Eklund.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Vad bra att han får stryk. Han skall ha massor på gränsen till att slå ihjäl honom, men det får dom inte. Han skall plågas resten av sitt liv. Kanske dom intagna kan kastrera honom eller skära av k-n."

Det där är ett av mejlen som trillade in i går efter att Nyheter24 skrivit om hur pedofilen, mördaren och våldtäktsmannen Anders Eklund hade misshandlats av flera andra interner på en anstalt.

I kommentarsfälten såg det ungefär likadant ut – och händelsen fick otrolig spridning. Sveriges tre mest delade artiklar i går handlade alla om misshandeln av Eklund.

Varför är enkelt att svara på. En människa som begått så vidriga och oförlåtliga handlingar som Eklund står självklart inte högt i kurs.

Det är okej. Det är till och med förståeligt, jag känner likadant.

Däremot så har jag väldigt lite förståelse för på vilket sätt människor reagerar. Som mejlaren här ovan – som ändå ligger på en mildare nivå än många andra.

Vanligtvis rimliga människor vill se Eklund brutalt avrättad. Doppad i syra. Torterad på medeltida vis. 

Man vill kort sagt att han ska lida på samma sätt som hans offer.

Jag ser det som ett tecken på att vi inte alls har kommit så långt som vi vill komma. Politiskt sett, visst – inga av våra större partier förespråkar dödsstraff längre. Än mindre tortyr.Vi har numera ett rättssystem som, om än med vissa beklagliga brister, är förhållandevis mänskligt. Det är bra. 

Däremot så verkar vi som människor inte ha kommit jättelångt från att stå och jubla vid offentliga avrättningar.

Det är sorgligt.

.....

LÄS MER: Englas mördare misshandlad på anstalt