Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Mitt bröllop kostade en halv miljon – det är inga konstigheter"

Gabriela och Maikels första dans.
1 av 8

Gabriela och Maikels första dans.

Privat

Brudparet.
2 av 8

Brudparet.

Privat

Välkomstdrinken.
3 av 8

Välkomstdrinken.

Privat

I kyrkan.
4 av 8

I kyrkan.

Privat

Festlokalen.
5 av 8

Festlokalen.

Privat

Dansgolvet.
6 av 8

Dansgolvet.

Privat

Bröllopstårtan.
7 av 8

Bröllopstårtan.

Privat

Gabriela innan bröllopet.
8 av 8

Gabriela innan bröllopet.

Privat

Krönika. Nyheter24 på syriskt bröllop | 14/06/2014 10:09

Pingst har varit och midsommarafton stundar – vilket betyder högsäsong för bröllop. Nyheter24 har varit med på ett, som skiljer sig en aning från allmänna Svensson-bröllop, men som är väldigt vanligt i Södertälje.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

SÖDERTÄLJE. Gabriela började planera sitt bröllop direkt när hon och Maikel träffades för två år sedan. Han började spara pengar och hon planera.

Och nu har bröllopet ägt rum – och Nyheter24 var med.

Planerade i ett år

Precis som för många andra så tog bröllopsplaneringen sin tid. För Gabriela och Maikel tog det ett helt år. Men det är det värt, tycker de båda. För bröllop är en viktig tid, livets viktigaste dag. 

Medan Gabriela tänkte på bröllopsklänning, festlokal och dekorationer till kyrkan tänkte Maikel på det ekonomiska. Gabriela kommer från Syrien, och Maikel från Turkiet, de bor i Södertälje, och här är bröllop en stor sak. Syriska bröllop i Södertälje skiljer sig en aning från andra bröllop i Sverige. Här satsas allt på den stora dagen. Bröllop är viktigt.

När den stora dagen väl närmade sig stod 400 gäster på gästlistan.

– Det måste vara en stor natt på grund av vår religion och vår kultur. Dessutom så har vi ju inte haft sex innan äktenskapet. Kvinnorna måste fortfarande vara oskulder, så bröllopsnatten är väldigt viktig, säger Gabriela till Nyheter24.

Kostade omkring 500 000 kronor

– Mitt bröllop kostade en halv miljon kronor och det är ganska vanligt i Södertälje där vi bor.

När Nyheter24 frågar henne hur man lyckades spara så mycket som 500 000 kronor svarar hon:

– Det beror på, men i allmänhet så hjälper killens föräldrar för hans bröllop. Det är mestadels killen som betalar. Men alla gäster ger pengar som gåvor, så paret får igen en del av de pengar som de lagt ut. Men jag kan knappast förneka att summan är hög, och att väldigt många lånar pengar av sina familjer för att ha möjlighet att gifta sig.

Det har gått fem månader sedan Gabriela och Maikel gifte sig. De är väldigt nöjda med sitt bröllop och har tittat på filmerna från den stora dagen vid flera tillfällen efter.

Lånade pengar

Eftersom att bröllopsnatten är väldigt viktig i arabiska länder så blir det lätt till någon form av tävling mellan släkt och vänner – där den som har störst och vackrast bröllop vinner. 

Men det är inte alla syrier i Sverige som har samma inställning till bröllopets vikt som Gabriela och Maikel.

– Jag kan inte förstå varför de fortsätter att lägga så stora summor pengar på sina bröllop, vore det inte bättre att planera efter sin ekonomiska möjlighet?, säger 23-åriga Maha Danoun som bor i Södertälje, till Nyheter24.

30-åriga Rasha Ibrahim bor också hon i Södertälje och är kritisk till att så mycket resurser läggs på en enda dag.

– Jag blir jätteledsen när jag ser hur mycket mat som kastas efter att bröllopen är över, samtidigt som folket i Syrien lider av hunger, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är inhumant, lagom är bäst i livet.

Men 26-åriga Afram Hanna håller inte riktigt med.

– Man gifter sig bara en gång i livet så det är viktigt att man minns den dagen. Dessutom så får man ju tillbaka mycket av pengarna genom gästernas gåvor, så man behöver inte snåla.