Irena Pozar.
Irena Pozar. - Foto: Magda Omerspahic

"När ett nej inte räcker"

Nyheter24:s Irena Pozar skriver om måndagens domslut i hovrätten över Skåne och Blekinge som exemplifierar våldtäktskulturen. Vad ska vi göra när ett nej inte räcker?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Irena Pozar

Irena Pozar är nyhetesreporter på Nyheter24.

Följ henne på Twitter:
irena_pozar 

Hon skriker nej. Hon försöker ta sig bort från sängen. Hon kniper ihop sina ben. Hon skriker igen. Så högt att hennes svalg svullnar. Hon springer därifrån. I linne och kjol, mitt i november. Ett vittne som möter henne säger att hon sprang hysteriskt och uppträdde som att något allvarligt hade hänt. Polisen säger att hon grät hejdlöst, var uppriven och knappt kontaktbar.

Han höll för hennes mun och näsa så hon inte kunde andas. Han slog henne flera gånger. Han lyssnade inte till hennes nej och han höll fast henne när hon försökte ta sig därifrån.

Han går fri.

Enligt hovrätten över Skåne och Blekinge har mannen använt sig av våld som uppfyller kravet för våldtäkt. Men hans uppsåt att våldta går inte att bevisa.

Kvinnan kanske inte var tydlig nog.

I domen kallar de det för dominanssex. Kvinnan har ju haft det innan, står det. Mannen ville inte avbryta och fråga vad hennes nej betydde. Det hade kunnat förstöra sexet för henne, säger han.

Det här är inte bara en dom. Det är en samtidsbeskrivning av hur samhället ser på kvinnor och kvinnors sexualitet. Det är ett praktexempel på den våldtäktskultur kvinnor konstant behöver förhålla sig till, men som samhället förnekar. 

När jag var liten fick jag lära mig att om någon gör något mot mig som jag inte vill så ska jag: skrika nej, slåss, skrika igen och så högt jag kan.

Vad gör vi när att skrika nej inte räcker? När halsen svullnar igen av skrik och skakiga, bara ben i vinternatten förklaras med att "hon kanske ville ändå".

Rättsystemet visar oss gång på gång att kvinnor inte har något reellt skydd i frågan om våldtäkt. Bara de senaste månaderna har vi fått det bevisat flera gånger.

Och jag vet inte hur jag inte ska hata män och de strukturer de i dag ständigt befäster. De strukturer som små pojkar uppfostras till att höra hemma i. De strukturer som gör att små flickor en dag kommer behöva kalkylera exakt vilken väg de ska gå hem för att minimera sin rädsla och eventuella skuld. 

I dag hatar jag Sverige. I dag hatar jag män. I dag hatar jag rättsväsendet.

Och i dag tar jag en taxi hem, håller nycklarna hårt i handen och trycker in 112 i mobilen innan jag går någonstans själv. 

****

LÄS MER: 
Frias från våldtäkt – trots att kvinnan protesterade och sa nej

Gruppvåldtagen och flaskvåldtagen – men fler friande domar 

Sanna blev våldtagen – "Det var väl inte så farligt" 

"Även utlevande flickor ska ha skydd för sin sexuella integritetet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på E45, nordost om Vilhelmina.", skriver polisen på sin hemsida.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.