Messiah Hallberg.
Messiah Hallberg. - Foto: Nyheter24

"Man kan bli miljonär på att vara en idiot"

"Folk har säkerligen varit idioter i alla tider, förr var det bara lite svårare att bli miljonär på det", skriver Nyheter24:s krönikör Messiah Hallberg.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Messiah

Följ honom på Twitter här.

På Instagram hittar du honom här.

Eller här på Facebook.

Läs intervjun med honom om hans nya roll som krönikör här.

Du kan läsa en längre intervju med Messiah här.

En gång i tiden strävade man efter att vara älskvärd eller kanske beläst. I dag strävar vi efter att bli virala. Att vara viral innebär att du får spridning på Internet. Att folk klickar, länkar vidare och sprider  dina alster så att de når miljoner. Vad som blir viralt är omöjligt att säga, det är verkligen en fråga om den ordspråksartade nålen i höstacken, eller om man vill ha en liknelse till: att kasta ut snöbollar i öknen och se vilken som tar längst tid att smälta. 

Men det är big business nu, det virala. En av årets sommarpratare PewDiePie (om det nu är hans riktiga namn) har tjänat miljoner på sin affärsidé: att filma sig själv när han spelar dataspel. Alla slåss om att få tag i nästa stora klicksuccé. 

På den tiden när jag jobbade inom kvällspressen, slog ett tv-klipp när Laila Bagges rumpa tittade fram under ”Let’s Dance”, alla rekord. En server brakade till och med ihop. Man hade funnit guld i Laila Bagges rumpa. Och redaktionen slet sitt hår för att lyckas återupprepa succékombinationen av Laila Bagge och rumpa, men än i dag, fem år senare har man inte lyckats. 

Man önskade att det fanns en röd tråd bland vad som blir viralt; att det var kvalitén som avgjorde, eller kanske humorn, eller värmen, eller bara smaklösheten. Men icke. Det virala är att fånga anden i flaskan. Förgängligt. Ingen vet vad som kommer ta fart. Vilken som blir dagens mest tänkvärda text, texten som folk skickar vidare med kommentaren: ”Tänkvärt!”. 

Alla försöker, SVT dunkade fram den nyaste bloggstjärnan Clara Henry som humorstjärnskott i årets största program. Det var knäpptyst när hon vitsade men SVT var bombsäkra, hon har ju tolv miljoner klick på Youtube. Det måste vara bra någonstans. 

Det bästa tv-reportage jag gjort var om skolskjutningen i finska Kauhajoki. Jag gick i mördarens spår i en lamslagen finsk stad. Det klickades sådär. En vecka senare gjorde jag ett inslag om en ödla som dansade boogie – folk kunde inte få nog av den där dansande ödlan, så succén var ett faktum. 

Poängen här är att klickstatistiken verkligen har synliggjort folks banalitet. Men inget nytt under solen. Folk har säkerligen varit idioter i alla tider, förr var det bara lite svårare att bli miljonär på det.

Dela-knappen hittar du högst upp i artikeln.

Messiah Hallberg

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.