"Falukorven är ingen fiende – sluta hacka på oss föräldrar"

- 07/10/2014, 12:08 -
Messiah Hallberg.

Messiah Hallberg.

Nyheter24

"En hel del barn som växer upp i dag kommer säkerligen växa upp till dumskallar, absolut, jag är bara tveksam till om det är falukorven som är anledningen".

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att uppfostra barn är en helvetisk utmaning. Även om ingen av oss antagligen någonsin blir så lyckliga som mammorna på mammatidningarnas omslag, försöker vi så gott vi kan. 

Vi försöker vara goda förebilder, förklara världen, gott och ont, livet och döden. ”Pappa, finns Gud?” ”Vem vet lilla vän.” 

Men ibland vill folk göra det ännu svårare än det redan är. Jag läste en krönika av GT:s chefredaktör Frida Boisen där hon påtalade en bok som precis släppts. I boken av hjärnforskaren Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh påtalar de hur dåligt det är för barn att äta för mycket sockerstinn mat. Exempel: falukorv med makaroner – jättedåligt! Barns hjärnor kan inte hantera sockerchocken – resultat: presterar sämre i skolan. Och det är väl i grunden bra att känna till. Men sen fortsätter Boisen i sin krönika att prata om sitt dåliga samvete för att hennes barn föredrar makaroner före quinoa. Att vi föräldrar måste skärpa oss! Tänka på våra barns bästa! Och här någonstans reagerar jag.   

Visst ska vi tänka på vad vi ger våra barn. Men folk som varnar för falukorv, som vill förbjuda det för barn? 

Om vi säger såhär, att du kom med pasta till din sexåring och hen säger: ”Mamma, quinoa! Jag kräver quinoa!” Då skulle jag vara mer orolig. 

Vi lever i en tid där folk gärna prackar på andra sina livsvanor: jag super inte, så sup inte! Min pasta är ersatt av en näringsrik ört från Anderna, gör som jag! Och de är ju inga onda människor men det finns något nymoralistiskt i det, något nyfrälst. 

Man möter ju de här människorna ibland, de som räknar varje kolhydrat, de som bara äter tonfisk och fullkornspasta. Och för att bara äta mat som stimulerar hjärnverksamheten måste jag säga att det är väldigt sällan man förbluffas över deras hjärnverksamhet. 

Det är svårt nog som det är att uppfostra barn. Det är stress, press, hämtningar, lämningar och ibland måste man bara kunna ge dem lite falukorv utan att behöva känna dåligt samvete. Vi kommer klara oss ändå. En hel del barn som växer upp i dag kommer säkerligen växa upp till dumskallar, absolut, jag är bara tveksam till om det är falukorven som är anledningen.

Min pappa blev 89 år. Han började varje morgon med en ostmacka, en mazarin (han petade bort glasyren), en pepparkaka och en kardemummamuffins. Jag frågade honom en gång hur han behållit hälsan så länge, hans svar: ”ät det du vill, drick lagom med alkohol och se upp med folk som fördummar dig – som människor som vill förbjuda falukorv".

Jag tackade pappa, kramade honom och tänkte: de här råden kommer jag ha användning av en dag.