Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Därför borde SvP stoppas på lördag"

Irena Pozar.

Irena Pozar.

Magda Omerspahic

Krönika. Irena Pozar | 28/08/2014 08:52

om varför SvP:s demonstration i Stockholm bör stoppas, med utgång i händelserna i Limhamn.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På lördag ska de samlas igen. Nazisterna. Den här gången i Stockholm. Förra veckan var de i Limhamn och det slutade i kaos. 

Och jag vet inte ens var jag ska börja och vem jag ska lita på.

Men jag väljer folket. För jag har vänner som var där och jag har hört deras vittnesskildringar. Jag säger inte att allt är svart eller vitt, men är det grått så är det polisens ansvar att se till att ingen kommer till skada.

Polisen har våldsmonopol. De bär vapen och har tillgång till utrustning som andra inte har. Vi vet att en person blev påkörd med bil. Vi vet att flera blev nedtrampade av hästar. Det är inget att diskutera. 

Och polisen vet att risken att det ska bli precis så här när ett nazistiskt parti som Svenskarnas parti tillåts sprida sitt kolsvarta sörja på öppen gata. Eller nej, risken finns inte bara. Den är överhängande och jag kan förstå det.

När ett land som Sverige, som säger sig stå för demokrati, öppenhet och allas lika värde under polisbeskydd låter personer skandera om de vitas överhet och om den rena rasen. 

Enligt polisen var det oroligt i Limhamn redan innan Svenskarnas Parti anlände. Enligt polisen blev det ännu mer oroligt och i princip upplopp när de väl anlände.

Så här står det ordningslagen gällande demonstrationer:

"Polisen har också rätt att ställa in eller lösa upp en demonstration om det uppkommer svårare oordning vid eller i anslutning till sammankomsten."

Polisen kunde och skulle ha stoppat den.

Polisen borde men kommer inte att stoppa demonstrationen på lördag, trots att risken för liknande upplopp är stor i en stad som Stockholm.

I stället kommer de att fälla upp kragarna, dölja sina nummer och ta fram batongerna samtidigt som människor med våld kommer att föras bort. De kommer sätta människors liv på spel för att låta vidrigheter löpa över torgets gatstenar. Jag säger inte att alla motdemonstranter alltid agerar korrekt. Men polisen har ett ansvar, de är inte "vanliga" människor – de är utbildade och finns till för att klara av sådana här situationer utan att folk kommer till skada.

En dag kommer det gå för långt. Någon kommer att dö. Man kommer fråga sig varför. 

Det enda de kan svara då är "Vi tyckte att nazistisk propaganda var viktigare att lyssna till än en människas på markens rop på hjälp". 

Älskade antirasister, jag beundrar er som med era kroppar kommer stå upp för alla människors lika värde på lördag. Ta hand om varandra, håll i hop och skräm nazisterna. Få dem att förstå att vi är fler och så mycket starkare. 

Så länge hets mot folkgrupp underordnas av lagen om yttrandefrihet har ni mitt och många andras stöd.

¡NO PASARÀN!