Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han som näthatade mig har blivit dömd

- 19/09/2014, 14:33 -
Nyheter24:s Irena Pozar.

Nyheter24:s Irena Pozar.

Magda Omerspahic

Vi är många som drar oss för att anmäla hat och hot vi mottar. Nu kanske det blir lättare, med den här domen i ryggen.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I förra veckan skrev jag om hur det var att sitta mitt emot en näthatare i rättssalen. Jag skrev om ett starkt kvinnohat och en person tycker att sådana som jag ska slås ihjäl.

I dag blev han dömd. 

En person som skrev grovt kränkande saker i ett kommentarsfält i en krönika jag skrivit har alltså fått berättat för sig från rättsväsendet att det inte är okej.

Jag trodde aldrig att det skulle hända.

När jag i mars i år ringde polisen och anmälde kommentarerna visste jag att de var skrivna under alias från ett fejkkonto. Jag trodde att förundersökningen skulle läggas ner direkt. Men efter många om och men gjorde den inte det. Polisen hittade mannen, åklagaren åtalade honom och Stockholms tingsrätt tog upp målet för att därefter döma honom för ofredande och dessutom en skadeståndsutbetalning till mig. 

Den här domen är extremt viktigt för mig personligen, men det är viktig på många andra sätt också. Den sänder ut en signal till samhället som vi länge saknat: Det är inte okej att hota, hata och kränka på nätet hur som helst. 

Näthatet har växt enormt de senaste åren och det mot kvinnor har ofta haft sexuella inslag. Det har kommit framförallt i samband med att kvinnor uttalat sig om feminism och rasism. Hatarna har åberopat yttrandefrihet och kommentarsfälten har på något sätt setts som platser där alla har rätt att uttrycka sig. Nu ställer man alltså fast att det inte är så.

I domen står det: "Ett utövande av en sådan rätt (yttrandefrihet) medför ansvar och skyldigheter. Vidare får rätten begränsas genom lag. En godtagbar inskränkning kan vara att tillgodose skyddet av annan persons goda namn och rykte. I det här fallet kommer två rättigheter i konflikt med varandra, nämligen rätten till yttrandefrihet och rätten till skydd för den personliga integriteten."

De drar sedan slutsatsen att: "När det som i detta fall är en gärning som tangerar bestämmelsen om olaga hot anser tingsrätten att X missbrukat sin rätt till yttrandefrihet. Han ska är för dömas för ofredande avseende denna kommentar."

Man får alltså inte att skriva vad som helst bara för att vi har rätt till yttrandefrihet och man får inte att skriva vad som helst på internet, nej, inte ens under anonyma trollkonton. 

Jag och många med mig drar oss för att anmäla hat och hot vi mottar. Nu kanske det blir lättare, med det här i ryggen.