Onsdag 21 Apr
Stockholm

Yay! Vi har en riksdag full av fega hycklare

Totte Löfström
Totte Löfström. Foto: Nyheter24

skriver om att riksdagen beter sig som fega hycklare i valet av andre vice talman i riksdagen.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Totte Löfström är debattchef hos Nyheter24.

Följ honom på Twitter: @tottelofstrom

I dag visar vår folkvalda riksdag vilka hycklare de är. 

De senaste veckorna har det diskuterats fram och tillbaka om huruvida Sverigedemokraterna ska få en av tre vice talmansposter i riksdagen eller ej. Kutym säger att det största partiet får talmansposten, medan de tre  i storleksordning efterföljande partierna får de tre vice talmansposterna. I det här fallet innebära att SD ska få posten som andre vice talman. Föga förvånande är det många som har påtalat att det kanske inte är så himla smart att ge talmansposter till fascister. 

Diskussionerna landade dock i att man ändå ska följa rådande praxis och ge vice talmansposten till SD, och därför var de enda två alternativen i dagens omröstning Björn Söder (SD) och blankt. Då "blankt" inte kunde bli det slutgiltiga resultatet, tvingades man därför att genomföra ytterligare två omröstningar, med samma två alternativ. I den tredje hade Söder blivit vald om så bara han själv röstade honom honom. 

Det fanns alltså ingen annan möjlig utgång än att välja Björn Söder till andre vice talman: Söder valdes i samband med att de andra partierna accepterade honom som enda kandidat, och dagens omröstning var i allt väsentligt bara för att formellt klubba beslutet.

Ändå bestämde sig en mycket stor majoritet av riksdagsledamöterna att rösta blankt - kanske för att på något sätt markera mot SD. Tydligen var det svårt att stå fast vid det tidigare beslutet, så när ledamöterna nu fick säga sitt anonymt blev resultatet ett helt annat: Björn Söder förlorade med 53 röster mot 292. Det var alltså i princip bara Sverigedemokraterna själva som röstade för sin kandidat.

Min fråga blir därför; vad i hela friden är det för fel på er som representerar oss i riksdagen? 

Om ni nu, som en majoritet av den svenska befolkningen, vill neka Sverigedemokraterna det här riksdagsuppdraget borde ni väl ha sagt det innan det var dags att rösta om saken? Varför gjorde ni inte som Vänsterpartiet och drev på för att ha fler än en kandidat? Varför stod ni inte upp för vad ni tycker även innan omröstningen? 

Björn Söder valdes trots att en enorm majoritet röstade blankt "i protest", för det är så systemet ser ut. Hade man velat stoppa det fanns chansen tidigare, men då tog man den inte.

Riksdagens uppdrag är att representera folket, och man gör det genom att rösta på det man tror på. Vid sidan om det kan det så klart också uppstå situationer där man tvingas kompromissa, men det rimliga vore väl att i alla fall stå för att man har gjort den kompromissen. Tandlösa protester för syns skulle blir bara larvigt.

Så nu har vi alltså fått en vice talman som varken folket eller riksdagen vill ha, bara för att ni som sitter i riksdagen inte har ryggrad nog att stå för vad ni tycker.

Och så undrar ni varför politikerföraktet trivs och frodas - det kanske kan hänga ihop med ryggradslösheten.

Borde riksdagen bara avgå?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela